Kauzu, ve které se pro podezření z tunelování a podvodného ovládnutí firmy zodpovídá od roku 2012 sedm lidí včetně pěti bývalých manažerů, uzavřela policie letos v lednu. Návrh na obžalobu by měl být podán zřejmě v polovině roku.

Podle informací Radiožurnálu policie navrhla přerušit trestní řízení proti Muselovi. "Posuzovaný trpí nadále naprosto zásadní poruchou, kterou diagnostikujeme jako nespecifická organická porucha osobnosti. Nedomníváme se, že by simuloval. Není schopen rozumět smyslu vyšetřování, ani případnému soudnímu líčení," zní závěr nového posudku. O návrhu bude nyní rozhodovat státní zástupce. Podle státního zástupce Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci je jen otázkou času, kdy rozhodnutí padne.

Úraz na lovu

Úraz se Muselovi stal v říjnu 2008, kdy byl nalezen v lese na Uherskohradišťsku s vážnými zraněními poté, co si vyrazil na lov s přítelem Lubošem Novotným. Ten byl obžalován z pokusu o vraždu, soud jej však pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil. Novotný tvrdil, že Musela spadl z mysliveckého posedu. Podnikatel utrpěl otok mozku, zhmoždění mozku a levé plíce, měl zlomenou kyčel i osm žeber.

V případu MUS se zodpovídají bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. V kauze byl obviněn také miliardář Luboš Měkota, který však v roce 2013 zemřel. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

Vedle bývalých manažerů dolů jsou v kauze stíháni bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora za přijímání úplatku a právě Musela z podplácení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz potrestal muže nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali.