Musela, který patřil k nejvýznamnějším obchodníkům se zbraněmi v Česku, byl původně obviněn z podplácení a hrozilo mu až pětileté vězení."Byl nám předložen návrh policejního orgánu, aby bylo rozhodnuto o přerušení trestního stíhání. Tento návrh se spisem byl doručen na počátku května. Státní zástupce tomuto rozhodnutí vyhověl a rozhodl o přerušení trestního stíhání ze zdravotních důvodů," uvedl žalobce Petr Šereda.

Rozhodnutí má souvislost se znaleckými posudky ohledně Muselova zdravotního stavu. Radiožurnál již dříve uvedl, že podle znalců má po úrazu hlavy vážnou psychickou poruchu. Úraz se Muselovi stal v říjnu 2008. Byl nalezen v lese na Uherskohradišťsku s vážnými zraněními poté, co si vyrazil na lov s přítelem Lubošem Novotným, který byl obžalován z pokusu o vraždu. Soud jej však pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil. Novotný tvrdil, že Musela spadl z mysliveckého posedu. Podnikatel utrpěl otok mozku, zhmoždění mozku a levé plíce, měl zlomenou kyčel i osm žeber.

O osudu zbývajících šesti obviněných v kauze MUS, mezi kterými jsou především bývalí manažeři a vlastníci dolů, by se mělo podle žalobce Šeredy rozhodnout tak v polovině roku. Rozsáhlé vyšetřování policie ukončila v lednu, spis má zhruba 100.000 stran. "V tuto chvíli stále probíhá seznámení obviněných se spisem, došlo tam ke skluzu. S ohledem na obrovský rozsah materiálu se proces možná trochu protáhne. V tuto chvíli nejsem schopen říci, kdy nám bude spis na státní zastupitelství předložen s návrhem na nějaké konečné rozhodnutí," řekl Šereda.

Podvod při privatizaci

V případu MUS se zodpovídají bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 byli obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. V kauze byl obviněn také miliardář Luboš Měkota, který v roce 2013 zemřel. Někdejší šéfové MUS od počátku vinu odmítají.

Vedle bývalých manažerů dolů je v kauze stíhán bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora za přijímání úplatku, v této souvislosti byl z podplácení obviněn Musela. Žalobci již dříve uvedli, že jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Případem se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz potrestal muže nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti rozsudku odvolali.