Případ se týká veřejných zakázek ve stavebnictví u Vojenské ubytovací a stavební správy Praha v letech 2008 až 2010. Organizace v době začátku kauzy spadala pod ministerstvo obrany. Později ale byla zrušena a transformovala se do jiné organizace resortu. Mezi údajně zmanipulované tendry patří podle spisu renovace vojenských ubytoven a bytových domů v Chotusicích, Táboře a Kozlově. Policie se případem zabývala šest let.

Mezi obviněnými figurují tehdejší zaměstnanci ministerstva, nikdo z nich už na obraně nepracuje. Mezi další obviněné patří podnikatelé ze stavebních firem, které na těchto zakázkách pracovali.

K dnešnímu jednání přišlo 12 obžalovaných, šest se omluvilo. Pět obžalovaných před soudem odmítlo vypovídat a další vinu odmítli. Zástupci stavebních firem například tvrdili, že se zakázky uskutečnily v souladu se zákonem. Obžaloba se podle nich nezakládá na pravdě.

Skupina je podezřelá z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, podvodu a porušování povinnosti při správě veřejného majetku. Většině hrozí až osm let vězení, jednomu z obviněných kvůli podvodu až deset let vězení. Soud bude pokračovat 22. dubna.