Hlavní líčení je zatím naplánované nejméně do února příštího roku. První část projednání, které začalo počátkem srpna, byla nařízena do konce října, soudce Robert Pacovský chce ale slyšet další svědky a soudní znalce. Také se budou číst listinné důkazy a přehrávat mnohahodinové záznamy policejních odposlechů. Právě odposlechy označuje státní zastupitelství za hlavní důkaz o korupci.

Soud zatím vyslechl všech 11 obžalovaných a řadu svědků. Byl také k vidění videozáznam z Rathova zadržení loni v polovině května.

O úplatky se dělili

Žalobce Petr Jirát viní v případu skupinu lidí z toho, že upravovali veřejné zakázky ve stavebnictví a zdravotnictví. Za organizátory označuje bývalou ředitelku nemocnice v Kladně Kateřinu Pancovou a jejího přítele, exposlance a také někdejšího šéfa krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kotta. Dvojice Ratha údajně o všem informovala a dělila se s ním prý o úplatky. Zbylí obžalovaní jsou šéfové nebo manažeři firem, kteří se na machinacích údajně podíleli.

Rathovi hrozí nejvyšší trest – až 12 let vězení. Zatím zůstává s Kottem ve vazbě, odkud soud nedávno pustil po více 16 měsících Pancovou.