„Zubní kaz se nikdy nevytvoří člověku, který správně pečuje o svůj chrup. Dokládají to data z Japonska nebo Švýcarska, kde zubní kazy prakticky vymizely, když se správná péče o chrup dostala do školních osnov,“ řekl Deníku nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler (velký rozhovor s ním přinese sobotní Deník). O totéž se proto bude snažit i v Česku.

Mladá žena zemřela, když nezvládla svůj motocykl
Při natáčení hollywoodského filmu Deadpool 2 zemřela kaskadérka

Dnes se podle něj pořádná osvěta ve školách nedělá. Ministerstvo školství sice s výchovou ke zdraví počítá, do povinného vzdělávání ji zavedlo dokonce už před třinácti lety, výsledky jsou ale podle zubařů mizivé. Kazy se dětem tvoří dál.

PŘÍLIŠ ROZVÁZANÉ RUCE

Školy totiž mají při výuce poměrně velkou volnost – je pouze na nich, kolik času osvětě věnují a jakou formou děti poučí. „Některé školy využívají nabídek odborných organizací, které mohou ve školách tuto problematiku rozšířit, další se účastní různých soutěží týkajících se ochrany zdraví a bezpečnosti,“ přibližuje některé způsoby mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Nikdo je navíc nekontroluje. Česká školní inspekce už dokáže přesně zmapovat, jak si děti vedou ve zdravém stravování či kolik pohybu týdně jim školy dopřejí, výchovu při péči o chrup ale inspektoři nesledují. „Tyto údaje nemáme k dispozici,“ přiznává Ondřej Andrys z inspekce.

Požár v Portugalsku.
Portugalsko stále sužují požáry. S plameny zde bojují tři tisíce hasičů

Podle stomatologů je přitom péče o chrup stejně důležitá jako třeba správné stravování nebo dostatek pohybu. Chrup se totiž může stát vstupní branou infekce do celého těla. Na konci mohou být vážné choroby srdce, cév, cukrovka nebo plicní a revmatické nemoci. „Skutečnost, že v Česku stále trpí zubním kazem až 80 procent lidí, je proto tristní,“ přidává i dosluhující prezident stomatologické komory Pavel Chrz. Čeští zubaři podle něj ročně ošetří až šest milionů kazů a zdravotní pojišťovny za to vydají na 1,5 miliardy korun.