Před měsícem, kdy sociální demokracie vyrukovala s billboardy, na nichž se prelátova ruka natahuje po měšci plném peněz, to vypadalo na ostřejší kampaň než před čtyřmi roky. Tehdy ČSSD zabodovala bojem proti poplatkům ve zdravotnictví. Letos vsadila na církevní restituce, ale nakonec nemusí dělat nic. Revoltující šestice poslanců ODS zabrzdila přijetí úsporného balíčku ministra financí Miroslava Kalouska. Na to konto koalice raději odsunula závěrečné hlasování o vyrovnání státu s církvemi. Pak ministr vnitra z hodiny na hodinu odvolal poměrně populárního policejního prezidenta Petra Lessyho, ministryně kultury Alena Hanáková zase šéfa Národního divadla Ondřeje Černého. A minulý týden se musel kvůli vazebnímu stíhání svého prvního náměstka poroučet ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Levice se ani nemusí snažit.

Krajští funkcionáři také přiznávají, že pořádají daleko méně mítinků na náměstích. Voliči všechno sledují sami a mají poměrně jasno. Podle průzkumů by většinu krajů ovládla ČSSD a KSČM. Zatímco před čtyřmi roky se vítězní hejtmani – až na Jaroslava Palase v Ostravě a Davida Ratha ve středních Čechách – snažili jednat o různorodých koalicích, letos dal lídr ČSSD Bohuslav Sobotka jasný pokyn: „Povolební spolupráce by měla směřovat ke koalicím s lidovci a komunisty, spojenectví s ODS nedoporučujeme, protože se neosvědčilo."

Tak jednoduché to ovšem nebude. Šéf KDU-ČSL  Pavel Bělobrádek se nechal slyšet, že nepůjde do krajských vlád, které by podporovali komunisté, natož aby v nich seděli. A protože Bohuslav Sobotka nechce, aby si jeho lidé zadali se zemanovci či paroubkovci, výběr se tenčí. Pokud někde vyhraje KSČM a většinově levice, může to posílit Petra Nečase v tahanici o osud vlády. Když bude přesvědčivě strašit převzetím moci komunisty, může to zabrat i na rebely.

Zajímavé poselství přinesla Stálá rada České biskupské konference. Věřící vyzvala, aby se voleb zúčastnili a vybírali podle následujícího návodu: „Nedejme šanci stranám, které demokracii jen předstírají, ale ve skutečnosti jsou založeny na klientelismu, na vlastním prospěchu a nehledí na blaho této země."

Jakby dopadly strany v krajských volbách.