Dnes o tom informovala mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová.

Hanáková v polovině června oznámila, že ke konci měsíce rezignuje. Do pádu Nečasovy vlády však nepředala rezignaci písemně, po 30. červnu tedy bude ministryní v demisi. Hanáková uvedla, že chce do konce svého působení ještě dokončit některé rozpracované věci. Podle mluvčí Brandtové není zcela jasné, kdy přesně Hanáková ve funkci skončí, rozhodně prý však dnes „nebyla v práci naposledy".

Třetí kandidát na místo ředitele NG, ředitel Sbírky starého umění a pověřený ředitel NG Vít Vlnas, se na čtvrteční schůzku grémia s ministryní nedostavil. Ministryně ještě chtěla, aby se kandidáti představili jeho členům grémia, které má doporučit kandidáta na ředitele NG.

NG nemá ředitele od poloviny dubna, kdy Hanáková odvolala Vladimíra Rösela s odůvodněním, že neprokázal, že rozumí poslání galerie a je zárukou pro její rozvoj. Hanáková se rozhodla nevypisovat výběrové řízení, chce vybírat z kandidátů, kteří se účastnili předchozích konkurzů na šéfa NG.

Tři z osmi členů grémia rezignovali

Někteří členové grémia apelovali na ministryni, aby v současné situaci ve výběru šéfa této velké instituce nepokračovala. Tři z osmi členů grémia na členství v něm již rezignovali. V otevřeném dopise píší, že mandát případně vybraného ředitele by byl „od počátku vratký, jeho politická podpora mizivá a měli bychom před sebou další nestabilní období existence NG".

„Věříme, že chápete, jak je situace současným děním a Vaší rezignací zablokována a sotva můžete očekávat, že se na tomto procesu budeme nadále seriózně podílet," píší v dopise ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková a historik umění z Masarykovy univerzity Lubomír Slavíček. Historik umění Petr Wittlich již na svou funkci rezignoval dříve.

Podle některých odborníků by už neměla ministryně činit tak zásadní kroky, jakým je třeba právě jmenování ředitele Národní galerie. Pokud tak však neudělá, může vzhledem k politické situaci hledání nového ředitele trvat ještě velmi dlouho.