„Uzavřít tento krok bylo právně nemožné," oznámil na dnešní tiskové konferenci KDU-ČSL její místopředseda Jan Bartošek. 

„Vzhledem k tomu, že je to klíčový parametr smlouvy mezi MPSV a Českou spořitelnou, bez toho tato smlouva nemůže fungovat, vnímáme to, že ta smlouva je neplatná," řekl Bartošek. „Já sám jsem přesvědčen, že došlo k porušení zákona," prohlásil. Ministerstvo podle něj smí předávat osobní údaje pouze České správě sociálního zabezpečení a obcím s rozšířenou působností, což se v tomto případě nestalo. Podle Bartoška půjde o naprosto bezprecedentní průlom do soukromí rodin.

Trestní oznámení lidovci v současné době připravují. Směřovat má na neznámého pachatele a zahrnovat má údajné zneužití pravomoci, zneužití osobních údajů a porušování povinností při správě cizího majetku.

Pokuta pro ministerstvo

Zavedení sKaret zkontroloval Úřad pro ochranu osobních údajů a rozhodl se udělit ministerstvu pokutu. Podrobnosti má úřad oznámit na tiskové konferenci ve středu.

KDU-ČSL už loni v říjnu vyzvala spolu s Národní radou zdravotně postižených premiéra Petra Nečase, aby vláda uložila ministerstvu práce projekt sKaret zastavit.

Místo současného modelu sKaret navrhuje KDU-ČSL takový model, kdy si příjemce dávky zvolí, od které banky chce vydat kartu, a ministerstvo mu pak do této banky pošle. Příjemci by měli povinnost si do určitého data u některé z vybraných bank otevřít svůj účet, kam by jim chodily peníze.

Úspora stovek milionů

Sociální karty, které začaly úřady práce vydávat loni, patří k projektům exministra Jaromíra Drábka (TOP). Podle něj tak měl resort ušetřit stovky milionů za rozesílání dávek. Systém provozuje Česká spořitelna. Smlouvu na 12 let s ní podepsal někdejší Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení. Podle kontraktu má přes sKarty putovat 98 procent vyplácených peněz na dávky a v budoucnu případně i penze. Projekt kritizovala rada postižených, odbory, opozice, někteří koaliční politici i ombudsman.