Odchod z funkce už oznámila šéfce dolní parlamentní komory Miroslavě Němcové (ODS) a v úterý ho oznámí také na plénu sněmovny.

Klasnová nevidí jediný důvod, aby byla zavázána vládě postem místopředsedkyně sněmovny. „Odmítla jsem kupčení s vládou o hlasy poslaneckých přeběhlíků, odmítám i kupčení s vládou o funkce ve sněmovně,“ řekla. Místopředsedkyně VV i nadále zůstává ve straně, za kterou byla do sněmovny zvolena. Tvrdí, že ví o tom, že se nejen „odštěpenecká“ frakce zbudovaná kolem vicepremiérky Karolíny Peake, ale i další vládní poslanci a dokonce i premiér Petr Nečas (ODS) snažili přemluvit poslance VV k přeběhnutí na stranu Peake.

„Mně to připadá jako naprosto bezprecedentní chování, které tady snad ještě nebylo, nabádání k přeběhlictví,“ prohlásila Klasnová. „Hon na přeběhlíky“ je podle ní v přímém rozporu s koaliční smlouvou, kde se píše o tom, že vláda nebude postavena na poslancích, kteří přešli z jiné strany.

Vládu podpoří Šťovíček

VV se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Peake oznámila odchod ze strany a snahu vytvořit nový poslanecký klub. Ten by se měl stát třetím pilířem vládní podpory ve sněmovně. Následovalo ji ovšem dosud jen sedm poslanců zvolených za VV a oba ministři, kteří ovšem nejsou členy sněmovny. Vládu chce podporovat i dosavadní poslanec VV Milan Šťovíček. K vytvoření klubu potřebuje Peake celkem deset zákonodárců, což zatím nemá.

ODS dávala v minulých dnech hlasitě najevo, že vládu bez podpory nového třetího klubu si nedovede představit.