„Máme lustrační zákon. Jsem proti tomu, aby byl jakýmkoli způsobem bourán a likvidován," řekl dnes novinářům také Klaus v sídle svého institutu v pražské čtvrti Hanspaulka.

Přechodná vláda premiéra Jiřího Rusnoka v polovině prosince odmítla komunistický pokus o zrušení lustračního zákona. Podle komunistů však zákon už ztratil svůj význam.

Budoucí vládní koalice se snaží prosadit novelu zákona o státní službě. Jejím schválením v prvním čtení podmiňuje prezident Miloš Zeman jmenování Babiše ministrem financí i bez čistého lustračního osvědčení.

Profesory by měl dál jmenovat prezident

Klaus považuje za chybu, pokud jeho nástupce Miloš Zeman přijde o možnost jmenovat profesory. Vláda v novele navrhuje, aby profesory nově jmenoval šéf Senátu. Podle Klause je to chyba a jeden spor o jmenování profesora by neměl být důvodem ke změně legislativních zvyklostí. 

„Já si myslím, že to je chyba. Pokud zůstane jmenování profesorů jako věc státu, tak to má dělat prezident republiky," řekl novinářům Klaus s tím, že se na jmenování profesorů během svého desetiletého působení vždy těšil a považoval to za významnou součást své aktivity.

Novelu, která má způsob jmenování profesorů změnit, schválila ve středu vláda v demisi. Návrh poputuje do Parlamentu. Proti návrhu se ostře postavili rektoři, podle nich nebyl projednán se zástupci vysokých škol.