Na protest proti způsobu, jakým úřady s Tymošenkovou zacházejí, se přes deset státníků rozhodlo nezúčastnit nadcházejícího summitu politiků na Jaltě. K nim se připojil i český prezident Václav Klaus, na rozdíl od svých kolegů ze Slovenska a Polska.

„Chtěl bych říci, že to ode mě není nový, módní postoj, když se k tomu přidali jiní prezidenti," řekl před novináři Klaus. Připomněl svůj loňský dopis, kterým svého ukrajinského kolegu Viktora Janukovyče žádal o osobní ujištění, že případ někdejší premiérky Tymošenkové není politickým procesem.

Klaus také poznamenal, že postoj hlavy slovenského státu Ivana Gašparoviče a polského prezidenta Bronislawa Komorowského respektuje. „Česká republika na rozdíl od Polska a Slovenska není sousedem Ukrajiny, proto má trochu jiný pohled a zájem," řekl český prezident. Dodal, že přeje Ukrajině, aby nacházela svou proevropskou orientaci.

Účast na schůzce na Jaltě slovenský prezident zdůvodnil tím, že s Ukrajinou je třeba komunikovat. „My se nemůžeme vyhýbat otevřenému dialogu s Kyjevem. Tento otevřený dialog je pro Ukrajinu možná ne celkem příjemný. Taková debata může být prospěšná pro nás, pro Evropskou unii, ale i pro Kyjev. Proto jsme se, i pan Komorowski, rozhodli na Jaltu jet," uvedl Gašparovič.

Navrhne zrušení trestní odpovědnosti

Komorowski v reakci na věznění Tymošenkové řekl, že Ukrajinu hodlá vybídnout k tomu, aby zrušila trestní odpovědnost politiků za politická rozhodnutí. Ukrajinská expremiérka byla odsouzena k sedmi letům vězení za údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu.

Prezidenti tří středoevropských zemí se ale shodli, že bojkotovat mistrovství světa nebudou. „Něco jiného je Euro 2012 než setkání středoevropských politiků," řekl Komorowski. Klaus žertem dodal, že případný bojkot polských fotbalistů by českému výběru ulehčil postup do dalších bojů šampionátu; reprezentace Česka a Polska se setkají v základní skupině mistrovství.

Kvůli případu vězněné ukrajinské expremiérky zrušila cestu na fotbal mimo jiné celá Evropská komise v čele s předsedou José Manuelem Barrosem.

Na víkendové schůzce hlav států visegrádské čtyřky (V4) chyběl nový maďarský prezident János Áder; svou neúčast zdůvodnil tím, že úřadu se oficiálně ujme až v příštích dnech.

Klaus, Gašparovič a Komorowski hovořili také o podpoře cestovního ruchu, o dopravě nebo o nadcházejícím summitu NATO. Ze schůzky podle Komorowského vyplynulo, že Česko, Slovensko i Polsko podporují plán Severoatlantické aliance, který počítá se stažením zahraničních sil z Afghánistánu v roce 2014.

Stávající české předsednictví ve V4 převezme Polsko. Varšava chce usilovat o to, aby země tohoto středoevropského seskupení států více slaďovaly společná stanoviska v EU, například v rozpočtové politice.