„Klaus 20 let bránil konání jakéhokoliv referenda, včetně toho, kde se občané chtěli vyjádřit k rozdělení Československa. Jeho dnešní póza je proto zcela nevěrohodná," hodnotil Klausovo čtvrteční prohlášení Sobotka. Klaus v minulosti v reakci na kritiku, že o rozdělení státu nemohli hlasovat sami občané, říkal, že referendum je vždy sporná věc. „Mám pocit, že bychom se nekonečně hádali o formulaci této otázky," tvrdil.

Exprezident v pořadu České televize (ČT) Události, komentáře kritizoval českou vládu za to, že na půdě Evropské unie málo hájila svůj odmítavý postoj k zavedení kvót pro přerozdělování uprchlíků. „Česká vláda by měla zlegalizovala svůj postoj v Bruselu referendem či mimořádnými parlamentními volbami a to považuji za zásadní věc," prohlásil Klaus.

Sobotka: Zviditelňuje se na uprchlické krizi

Premiér Sobotka s bývalou hlavou státu nesouhlasí. „Jsem proti kvótám, vláda je proti kvótám, Parlament je proti kvótám, v Bruselu hlasujeme a budeme hlasovat proti kvótám, opravdu nevím, o čem by chtěl dělat referendum," reagoval. „Klaus se jen zviditelňuje na uprchlické krizi a využívá ji k dalšímu útoku na Evropskou unii, do které ve skutečnosti nikdy nechtěl," připomněl premiér, že Klaus patří k nejhlasitějším kritikům evropské integrace.

Sobotkův vládní kolega vicepremiér Babiš taktéž nevidí důvod, proč by měl kabinet obhajovat svůj postoj. „Vláda postupuje správně, kvóty odmítla a byla přehlasována," sdělil v SMS pro ČTK. „Pan Klaus se snaží na sebe upozornit a vrátit se do politiky," poznamenal.

Podporu vládě vyjádřil také místopředseda opoziční TOP 09 Kalousek. „Česká vláda je v nezáviděníhodné situaci, a nikdo z nás by to neměl takto zneužívat. Česká vláda může počítat s naší podporou, aby se se situací vypořádala důstojně," uvedl v tiskovém prohlášení. Klausovy výroky hodnotí podobně jako Babiš a Sobotka. „Vnímám to jako populismus, který k vlastnímu zviditelnění využívá pochopitelnou obavu lidí," míní Kalousek.

ODS: Na referendum je pozdě

Za svého zakladatele a někdejšího čestného předsedu se nepostavila ani ODS. „Odchod vlády a nové volby jsou jistě možné, ovšem pouze pokud vláda podá sama demisi nebo je jí vyslovena nedůvěra v Poslanecké sněmovně. Ani jednu možnost nevidíme jako reálnou," sdělil médiím místopředseda strany Jan Zahradil. „Referendum se zpravidla dělá před tím, než se má něco stát, nikoliv potom," doplnil.

Sám Klaus v minulosti nepatřil mezi příznivce pořádání referend. Například v roce 2012 se stavěl proti referendu o vstupu Česka do rozpočtové unie a prohlašoval, že vláda má rozhodnout sama. „Nejsme Švýcarsko, které si dělá referenda o všem možném i nemožném," řekl tehdy. Před lety také váhal, zda pořádat referendum o evropské ústavní smlouvě, protože by podle něj bylo těžké lidem problematiku vysvětlit a jednalo by se jen o průzkum veřejného mínění.