„Tento postup byl od začátku velmi kontroverzní a velmi neférový vůči ostatním poskytovatelům sociálních služeb, kteří se celá léta chovají v souladu s pravidly," uvedla Marksová. Řekla, že jí vadilo hlavně to, že „byla jedna jediná organizace ze stovek poskytovatelů vytažena" a jednala o ní vláda, i když nějaké potíže mohou mít i další provozovatelé.

Ministryně dodala, že pro přidělení mimořádné dotace bylo jen sedm členů vlády. Dalších osm se podle informací ČTK zdrželo. Marksová uvedla, že při rozhodování se ministryně a ministři neřídili příslušností k politickým stranám. Ke schválení dotace byla potřeba nadpoloviční většina členů vlády, tedy devět.

„Je to pro mě obrovské zklamání. Situace bude velmi složitá. Vláda nedávno přidala na dofinancování sociálních služeb 720 milionů, nám 20 milionů dát nechce. Peníze na podporu akce motorek, která se koná jeden víkend v roce, se najdou, peníze na děti ne," řekl ČTK šéf FOD Jan Vaněk. Podle něj řešení bude nyní hledat předsednictvo fondu. Fond připravuje prodej tří klokánků – v pražských Kbelích, Kroměříži a Dubí u Teplic. Celkem by za ně měl podle plánu dostat 28 milionů. Podle Vaňka fond prodává vše, co může. Nemá prý ale tolik možností. V ostatních budovách jsou totiž zástavy, dodal šéf FOD.

Ministerstvo spolupracuje s kraji

Zamítnutí dotace podle Marksové neznamená, že všechny klokánky zaniknou. Ministerstvo prý s fondem dál spolupracuje prostřednictvím krajů. Hledají například místo pro děti z klokánků. „Ty děti půjdou do pěstounské péče nebo do zařízení, která provozují jiné organizace nebo třeba i kraje. Některé děti mohou také do volných kapacit dětských domovů," popsala Marksová.

Fond dlužil v polovině srpna na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či finančnímu úřadu celkem 122 milionů korun. Od června tak dluh snížil o pět milionů a do konce roku plánoval úspory kolem 20 milionů. Vedení fondu se snaží zajistit splátkové kalendáře. Správa sociálního zabezpečení, jíž FOD dluží přes 20 milionů, by mohla o možnosti splácení rozhodnout v pondělí. Vaněk ČTK řekl, že se organizace bude snažit získat i celé dotace, které jí přidělily kraje. Ty fondu přidělily na klokánky 29,5 milionu. Protože FOD ale nedoložil bezdlužnost, získal zatím jen devět milionů.

Na počátku roku fungovalo 28 klokánků a na konci roku jich podle plánů fondu zůstane 20. Děti by se měly většinou přesunout do jiných klokánků i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček bude v provozu sedm či osm.

Vláda začala o mimořádné dotaci jednat na začátku prázdnin. K návrhu ministra financí se vrátila koncem července, ani tehdy ale nerozhodla. Dnes jí jako podklad sloužil i osmdesátistrán­kový krizový plán, který fond sepsal.