Do funkce, ve které nahradí Petra Gandaloviče, by měl podle dřívějších informací Kmoníček nastoupit v březnu. Jeho prvním úkolem zřejmě bude příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě, kde má jednat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Na cestě plánované na druhou polovinu dubna hlavu státu doprovodí ministři financí Andrej Babiš (ANO) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

V rozporu s pravidly diplomacie představil Zeman Kmoníčka jako budoucího velvyslance České republiky v USA už během své zářijové návštěvy ve Spojených státech. Obvykle nového velvyslance navrhuje ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o něm jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

Prezident loni v září v New Yorku řekl, že pověřovací listiny pro Kmoníčka už podepsal. Ministerstvo zahraničí tehdy věc odmítlo komentovat s tím, že Kmoníček dosud nemá agrément.

Kmoníček v minulosti působil jako velvyslanec v Austrálii a Indii a byl náměstkem ministra zahraničních věcí. V USA už působil jako velvyslanec ČR při OSN.

Gandalovič už ve funkci skončil. Od letošního ledna je volné i křeslo amerického velvyslance v Česku. Andrew Schapiro post opustil v den Trumpovy inaugurace. Ambasádu vedl dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Zemanem. O tom, kdo a kdy Schapira v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.

Čtěte také: Před lety brutálně znásilnil malého kluka. Nyní Bady u soudu odmítá násilí