"Jeho prioritou nebude zahraniční politika, zaměří se spíše na tu domácí, ostatně jako většina amerických prezidentů," uvedl Kmoníček. "Pravděpodobně se bude pyšnit spíš tím, co v zahraniční politice neudělal nebo zrušil," dodal.

Čtěte také: Trump se na svět podíval jinak, i proto vyhrál, říkají diplomaté

Přestože bude aktivní spíš na domácí půdě, bude podle všech tří diskutujících klíčovou otázkou Trumpova prezidentství vztah Spojených států, Ruska a Číny. Podle Vondry však nový šéf Bílého domu zvolí zcela opačný postup než jeho předchůdce Barack Obama. "Bude to transakční politika ve stylu něco za něco, je to obchodník," podotkl Vondra. Nositel Nobelovy ceny za mír Obama podle něj chyboval například snahou o smíření s Ruskem, aniž na oplátku něco požadoval.

Na oslabení zahraničněpolitického vlivu Spojených států pod Obamovým vedením poukázal také Žantovský. Varoval však před tím, že Trumpova snaha najít nový model fungování s Ruskem a Čínou může být nebezpečná pro Evropu. "Je otázkou, jakou cenu bude platit za zlepšení vztahů s Ruskem, a je otázka, jakou cenu bychom za to měli zaplatit my," podotkl.

Trumpovy svérázné způsoby

Jak konkrétně bude Trump v roli amerického prezidenta postupovat, se podle Kmoníčka dá odhadnout jen obtížně. "Dělá věci, které se nedělají, protože neví, že se nedělají. Jsem přesvědčený, že jeho poradci na něj velký vliv mít nebudou, protože na něj se působit nedá," připomněl Trumpovy svérázné způsoby.

Ředitel Knihovny Václava Havla Žantovský oponoval tím, že americký politický systém neumožňuje, aby se Trump choval stejně impulzivně a nevypočitatelně jako během předvolební kampaně. "Ten systém není vláda jednoho člověka, která závisí na jeho rozmarech," připomněl. "Zahrnuje obě komory Kongresu i Nejvyšší soud, je časem prověřený a nemyslím si, že Trump dokáže zázračně obejít tento systém," dodal.

Čtěte také: České velvyslanectví v USA doporučuje vyhnout se Washingtonu