„Obžalovaný zůstává ve vazbě, vrchní soud neshledal důvody pro jeho propuštění. Podle něj trvá obava, že bude opakovat trestnou činnost, pro níž je stíhán," řekla Doubková.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách – dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. Žaloba kněze vinila ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie.

Ústavní léčba

Okresní soud v Havlíčkově Brodě potrestal letos koncem února Tvrdoně pěti lety vězení. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let. Státní zástupkyně považovala trest za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování.

Doubková teď bude rozhodovat o konání hlavního líčení. „Je to vazební řízení, soud tomu bude věnovat přednostní pozornost, zatím ale nelze říct, kdy by se líčení mohlo uskutečnit," řekla Doubková. Odvolací soud podle ní neměl připomínky ke skutkovým zjištěním a dokazování. Měl však výhrady k použité právní kvalifikaci u některých poškozených a nařídil znovu vyslechnout soudního znalce k formě léčby. Soudkyně ještě zváží, zda budou opět vyslechnuty poškozené ženy. Hlavní líčení podle ní bude každopádně s vyloučením veřejnosti.