Rozdílné názory ČSSD a ANO na rušení superhrubé mzdy, kterou zavedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v roce 2008, se projevují již delší dobu. Na začátku června proto zástupci lidovců, ANO a ČSSD rozhodli o vytvoření komise, která měla přijít s návrhy, jak situaci řešit.

Premiér Sobotka tehdy prohlásil, že superhrubá mzda je nepovedený experiment a musí být zrušena. „Jde nám o to zpřehlednit systém. Ke změně by měla být využita nejbližší novela zákona o dani z příjmu," řekl.

Ministr Babiš oponoval tím, že případná změna nebude mít dopad na rozpočet ani na příjmy lidí. „Je to nesmysl dělat jen jako politické gesto, aniž by za tím byla nějaká ekonomika nebo selský rozum," uvedl Babiš. Dále upozornil, že se chystá zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolní hlášení u DPH. Rušení superhrubé mzdy by podle něj byla pro podnikatele a firmy další zátěž.

Koncept superhrubé mzdy vyčísluje základní hrubou mzdu zaměstnance zvýšenou o pojistné na zdravotním a sociálním pojištění placené zaměstnavatelem. Nyní lidé odvádějí daň 15 procent z takzvané superhrubé mzdy. Lidé s příjmem nad asi 1,2 milionu ročně kromě toho odvádějí sedmiprocentní solidární přirážku k dani z příjmů, což prosadila také bývalá vláda Petra Nečase.

Současná vládní koalice se dohodla, že zruší koncept superhrubé mzdy a solidární přirážky zavedením druhé sazby daně z příjmů fyzických osob. Tato sazba daně by měla být stanovena tak, aby byl rozpočtový dopad zrušení superhrubé mzdy a solidární přirážky neutrální. Dnešní patnáctiprocentní daň odpovídá podle dřívějších vyjádření vládních představitelů v rámci hrubé mzdy zhruba 21 procentům.