Uvedly to důvěryhodné zdroje ČTK s tím, že Kočí měla od Bárty dostat půl milionu korun. Informaci o tom, že trestní oznámení podala Kočí přinesl i server iDnes.cz. Kočí má vypnutý mobilní telefon.

Jen několik hodin před jednáním poslaneckého klubu VV o kauze poslance Jaroslava Škárky tak vyšlo najevo, že ve středu Kočí učinila stejný krok jako on. I ona peníze odevzdala na státním zastupitelství.

Informace o podání trestního oznámení potvrdila také mluvčí Městského státní zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Jméno poslance či poslankyně uvést nechtěla.

Škárku strana v úterý vyloučila kvůli porušení etického kodexu a vyhozen byl i z poslaneckého klubu. Ve středu Škárka předal policii materiály, které podle něj ukazují na nekalé praktiky uvnitř VV, ale i 170.000 korun, které měl dostat od Bárty. Bárta večer v emotivním vystoupení prohlásil, že se jednalo o půjčku.

Schůzka s Nečasem

Kočí se ve čtvrtek ráno bez vědomí zbytku vedení strany sešla s premiérem Petrem Nečasem. Podle médií domlouvali možnost další podoby vlády bez ministra Bárty. Bárta začal odpoledne ve svém bytě jednat s předsedou strany Radkem Johnem, který přerušil cestu po Moravě, a některými dalšími poslanci strany. John v rozhovoru pro Novinky.cz označil ranní schůzku Kočí s Nečasem za pokus o vnitrostranic­ký puč.

Původně se čekalo, že poslanecký klub VV bude ve čtvrtek večer a v pátek diskutovat také o vyloučení poslance Stanislava Humla, který se podobně jako Škárka v minulosti netajil kritikou způsobu, jakým neformální lídr Věcí veřejných Bárta stranu ovládá.

Čtěte také: Koalice dává VV čas na vysvětlení kauzy