Legislativní náměstek Robert Pelikán, který má přípravu novelizace na starosti, doposud odrážel kritiku části odborníků mimo jiné tím, že novelu posuzuje expertní komise. Česká justice však upozornila na to, že z komise odešli odborníci na obchodní právo Jan Dědič a Ivana Štenglová. V komisi tak nadále zůstává pouze náměstkova matka, soudkyně Soudního dvora Evropské unie Irena Pelikánová a předseda senátu Nejvyššího soudu Ljubomír Drápal.

Podle serveru je důvodem rezignace obou členů fakt, že byli původně požádáni o spolupráci na akutní novele zákoníku, avšak Pelikánův tým nakonec představil rozsáhlou novelizaci, která zasahuje až 13 procent textu kodexu. „Ta novela je příliš široká, podle našeho názoru to není jen technická novela. Není dostatek času vše prodiskutovat v tak krátkém čase," vysvětlil serveru svůj krok Dědič.

Ministryně Válková prostřednictvím své mluvčí uvedla, že odchody z expertních komisí kvůli nedostatku času jsou běžné. „Pro paní ministryni je podstatné, že ústavně právní výbor se v pátek jednomyslně shodl, že souhlasí s novelizací kodexu v rozsahu potřebných změn," sdělila mluvčí.

Problémy je třeba řešit okamžitě

„Pro nás je důležité, že se ústavně právní výbor postavil k potřebnosti novely velmi konstruktivně. Shodli jsme se, že problémy, o nichž už víme, je třeba vyřešit hned a nečekat, až lidem opravdu ublíží," uvedl po zasedání výboru Pelikán.

Výbor se ale zároveň shodl na tom, že by nebylo vhodné přijmout novelu bez důkladné analýzy a odůvodnění potřebnosti jednotlivých změn.

Se způsobem vzniku rozsáhlé novely nesouhlasí odborné kolegium tří desítek expertů při Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Podle nich by kodex, který je účinný teprve od ledna, neměl být v prvních letech vůbec novelizován vyjma případů závažných legislativně-technických nedostatků. Více si přečtěte ZDE!

Kolegium připomnělo, že novela občanského zákoníku měla podle programového prohlášení současné vlády vyplynout teprve z analýzy uplatňování zákoníku v praxi. Ministerstvo spravedlnosti však od takové analýzy upustilo.