Ministr Chovanec kvůli této fotomontáži podává trestní oznámení.

Chovanec o kauze během dnešního zasedání vlády informoval i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Předseda vlády přivítal, že se kauzou bude zabývat policie, více nechtěl případ komentovat. „Je třeba dát prostor, aby celá věc byla objektivně prošetřena," uvedl Sobotka. Babiš se zasedání kabinetu neúčastnil, je v zahraničí. ČTK řekl, že nařčení odmítá a věc připisuje „Chovancově PR".

Chovanec prý v létě obdržel informaci, že „pracovníci jistého vydavatelství chtějí zadat" jeho fotomontáž z plzeňského klubu. „Prý, abych se rozpovídal… Před pár týdny jsem dostal info, že fotomontáž je doručena objednateli. Obrátil jsem se tedy na tajné služby," uvedl na Twitteru Chovanec.

Fotku redaktorům nevrátil

Dnes ho podle jeho vyjádření navštívili dva bulvární novináři a přinesli fotomontáž. Fotografie Chovance s nahou dívkou přišla podle vyjádření společnosti Mafra do redakce serveru Expres.cz. „Podle standardních novinářských pravidel se dva redaktoři Expresu.cz obratem 1. října objednali k panu ministrovi," uvedla v dnešním vyjádření mediální společnost. Dnes ráno navštívili Chovance na ministerstvu vnitra s dotazem, zda je fotografie montáž, nebo zda o ní něco ví. Ministr novinářům podle Mafry řekl, že ví, o co se jedná, že se ho někdo touto cestou snaží očernit a že již informoval bezpečnostní složky. „Inkriminovanou fotografii redaktorům zpět nevrátil a oznámil, že se obrátí na Policii ČR," uzavřela Mafra své vyjádření.

Parodické verze

Chovanec uvedl, že veškeré získané informace předal v rámci trestního oznámení policii. „Pro fajnšmekry zveřejňuji fotomontáž. Nic moc..," komentoval kvalitu fotografie. Na Twitteru zveřejnil i originál snímku, z něhož byla fotomontáž vyrobena. Na sociálních sítích se okamžitě objevily parodické verze fotomontáže s dalšími českými politiky či různé ironické poznámky.

Chovanec dopoledne bez dalších podrobností napsal, že „pracovníci mediálního domu se zájmy v politice si měli v zahraničí zadat výrobu kompro fotomontáže konkurenčního politika. Nevěříte? Ale ANO..". Později odmítl potvrdit, že jde o narážku na koaliční hnutí ANO a vydavatelství Mafra. Odpoledne pak zveřejnil fotomontáž a další svá vyjádření.

„Chovancův krok přichází ve chvíli, kdy Mafra zveřejnila několik textů nepohodlných sociální demokracii a především premiérovi Sobotkovi," komentoval dnes případ internetový deník Neovlivní.cz. Připomíná například články o podnikatelských aktivitách premiérova přítele Radka Pokorného či privatizaci OKD.