„Rok 1989 se stal promarněnou příležitostí a mnohé z tehdejších nadějí nenaplnil. Některá tehdejší hesla už dnes znějí jako fráze," píší komunisté, podle nichž nikdo tehdy lidem neřekl, že je čeká největší majetková změna v dějinách a pod kontrolu zahraničního kapitálu se dostane rozhodující část národního hospodářství. „Zemi řídí majetková oligarchie, nikoliv však v zájmu jejích obyvatel," míní.

„Rok 1989 nebyl pouhým mocenským pučem, byl důsledkem dlouhodobě opomíjených a neřešených zásadních rozporů ve společnosti," poznamenává dále KSČM. „Síly, kterým šlo o socialistické řešení krize, byly roztříštěné, a tak v čele změn nakonec stanuly síly zaměřené na restauraci kapitalismu. A výsledek nelze považovat za úspěch," stojí také v prohlášení.

Komunisté v něm upozorňují třeba na sociální problémy řady občanů nebo na rozdělení Československa bez referenda a vstup do „agresivně se chovajícího paktu NATO". Podotýkají také, že bývalý režim přinesl lidem celou řadu sociálních jistot nebo pomohl zvýšit dostupnost hodnot, jako je zdraví, vzdělání a kultura. Zároveň se v něm ale podle komunistů projevovaly problémy, střetávaly tendence emancipace a represe a narůstala potřeba změn.

Na závěr svého prohlášení komunisté, kteří se podle kritiků po roce 1989 jen nedostatečně reformovali, tvrdí, že vývoj po revoluci neodpovídá možnostem, které Česko má. „Požadujeme proto otevřít alternativy jak reálně z této situace," dodávají.