Na seznamech kandidátů by se toho již příliš změnit nemělo. „Zatím to vypadá tak, že bude většina těch kandidátních listin potvrzena, ale nevylučuji, že dojde ke změnám na plénu ústředního výboru, posledně jsme měnili před třemi lety dvě kandidátní listiny, takže to vyloučit nemohu," řekl šéf komunistů Vojtěch Filip, který stranu povede do voleb v Jihočeském kraji.

Další krajské kandidátky by ze známějších představitelů strany měli vést například šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik na Vysočině, stínový ministr spravedlnosti Stanislav Grospič ve středních Čechách, stínový ministr dopravy Pavel Hojda v Karlovarském kraji nebo stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková v Královéhradec­kém kraji.

První velká strana

Komunisté se definitivním schválením kandidátních listin navržených v červenci stanou první velkou stranou, která bude v tomto ohledu připravena jít do hlasování, jež by se mělo uskutečnit 25. a 26. října. V sobotu pak stejný krok učiní i sociální demokraté, ani u nich se velké zásahy do kandidátek neočekávají.

Pokud jde o program, je podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše řada cílů kontinuální – například větší podpora ekonomického růstu, zavedení progresivního zdanění nebo jiné nasměrování veřejných investic, tak aby přinesly větší multiplikační efekt. Kvůli dlouhodobé recesi je však prý bude nutné přizpůsobit aktuální ekonomické situaci.

Méně billboardů

Dolejš počítá s tím, že kampaň bude centrálně vedená s jednotnou propagandou, grafikou nebo plakáty. Na billboardech ji však komunisté postavit nechtějí. „Přetloukat se počtem billboardů, jednak to není tak účinné, jednak vůči těm velkým stranám bychom se stejně nedoplatili, takže nebude tolik billboardů," říká k představám Dolejš, který z předvolebních akcí vypíchl setkání na Kunětické hoře u Pardubic v prvním zářijovém týdnu.

Předvolební kampaň by podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré, která je zodpovědná za ekonomiku, měla stát několik desítek milionů korun. Přesné číslo má padnout ve čtvrtek. Z ostatních velkých stran chtějí dát na volby nejvíce sociální demokraté – počítají až s 90 miliony korun. ODS uvažuje o částce 40 až 50 milionů, TOP 09 do 50 milionů. Desítky milionů chtějí dát také lidovci nebo hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše.