Pro kapitolu vědy a výzkumu, kde panovaly spory, navrhl kompromis tak, aby balík peněz činil 35,6 miliardy korun. Dohoda už podle Bělobrádka panuje i v názoru na rozpočet zemědělství, kolik peněz půjde na boj se suchem vláda nechá až na příští rok. "Je tam mnoho proměnných," řekl Bělobrádek k této vládní prioritě.

Růstem minimálně o tři miliardy korun podmiňovaly souhlas se svým rozpočtem vysoké školy. V případě, že by vláda zvýšení neschválila, hrozily protesty. Původně požadovaly zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). V pátek oznámily, že pokud jim vláda dá méně než tři miliardy korun navíc, uspořádají v říjnu protesty.

David Rath
Ústavní soud odmítl stížnost exhejtmana Davida Ratha

Dosavadní návrh ministra financí Ivana Pilného (ANO) počítal v kapitole ministerstva školství na příští rok se sumou 161 miliard bez peněz na růst platů, tedy méně než před prázdninami, kdy to bylo 168 miliard korun. Letos ministerstvo hospodaří se 156 miliardami korun. Rozpočet vysokých škol stagnuje několik let kolem 21 miliard korun.

Podle květnového rozhodnutí o posílení rozpočtu na vědu a výzkum pro příští rok mělo na bádání putovat 36,2 miliardy korun, tedy o 3,5 miliardy víc než letos. Ministerstvo financí navrhlo snížení, a to nejspíš o 2,8 miliardy korun.

Předseda ODS Petr Fiala poskytl 21. září v Praze rozhovor Deníku.
Petr Fiala: Vyčistíme právní džungli, ve které se už nikdo nevyzná

Po dnešním jednání vlády se v úterý odpoledne chtějí sejít předsednictvo České konference rektorů, předsednictvo Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů a rozhodnout o svém dalším postupu. V případě, že vláda navýšení odsouhlasí, plánovaný Týden pro vzdělanost počátkem října se místo protestů ponese v duchu obvyklého zahájení nového vysokoškolského školního roku.

Při závěrečném seskoku osmi parašutistů na Dnech armády na pražské Letné 23. září se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Zraněni jsou tři diváci a výsadkář. Na snímku místo nehody.
Stropnický: Seskoky výsadkářů byly po neštěstí na Letné zrušeny