Někdejší Sobotkův vnitrostranický soupeř Michal Hašek uvedl, že po odchodu expremiéra ze Sněmovny skončí spekulace o tom, jak se poslanci ČSSD postaví k podpoře společné vlády s hnutím ANO, o níž sociální demokracie nyní vyjednává.

"Politické postoje a názory Bohuslava Sobotky jsem nikdy nesdílel. Po mém vstupu do politiky patřil k mým hlavním ideovým a politickým soupeřům. Vždy jsem však současně oceňoval jeho snahu o slušnou politiku, v níž jde o programový střet, a ne o osobní urážky," řekl předseda ODS Petr Fiala.

"Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí. Sobotka zaslouží dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval," napsal na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Bohuslav Sobotka se snažil o slušnou sociálně demokratickou stranu. Hledal, snažil se. Bohužel marně," připojil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Zdroj: Deník

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše není Sobotkovo rozhodnutí překvapivé. "ČSSD vstupuje do vlády s Andrejem Babišem, který fakticky stojí za Sobotkovým pádem. Navíc, vzhledem k situaci uvnitř ČSSD, tedy roztříštěnosti strany a neslavnému výsledku v parlamentních volbách, se bývalý předseda ocitá na druhé či spíše až třetí či další koleji. Je tedy více než pochopitelné, že se pan Sobotka stahuje do ústraní," řekl.

"Respektuji rozhodnutí Bohuslava Sobotky. Byl férovým soupeřem, konkurentem i kolegou. Přeji mu mnoho úspěchů v životě mimo vysokou politiku," napsal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka končí v politice: Je na čase jít v profesním životě dál

"Označil bych to možná za trochu smutný konec politické dráhy expremiéra. Ale když se podíváme zpět, není to zdaleka ojedinělý případ - maně mě napadají jména jako (Jiří) Paroubek, (Mirek) Topolánek. Možná bych čekal trochu jiný přístup stran - ne, že se o svého bývalého premiéra úplně 'postarají', ale že třeba budou chtít využít jeho zkušeností namísto toho, aby si spolustraníci oddechli, že už je konečně pryč," napsal předseda STAN Petr Gazdík.

"Politika je krutá disciplína bez ovací na rozloučenou. Časem zjistíme, že toho pro naši zemi Sobotka neudělal vůbec málo. Bylo mi ctí s ním spolupracovat," napsal na twitteru tajemník poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který Sobotku ve Sněmovně nahradí.

Hašek uvedl, že si Sobotkova rozhodnutí váží, expremiér podle něj prokázal loajalitu k ČSSD. "Jeho krok doufám přispěje i ke zmenšení spekulací o postupu poslaneckého klubu ČSSD při případném hlasování o důvěře možné budoucí menšinové koaliční vládě ANO a ČSSD," sdělil.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že ho Sobotkovo rozhodnutí překvapilo. "Na rozdíl od mnoha lidí, kteří se k němu vyjadřují kriticky, aniž by ho osobně znali, já ho hodnotím na základě osobní znalosti jako velmi kvalitního politika, který byl vždy na jednání připraven, věděl, čeho chce dosáhnout," uvedl. "Každý z nás má stokrát chuť s tím praštit, když vidí kolem sebe tolik lží a zlých úmyslů," uvedl k Sobotkovu odchodu předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

Místopředseda senátorů ČSSD Miroslav Nenutil dodal, že Sobotku naprosto chápe. "Být někde, kde se na vás dívají skrz prsty, není příjemné. Jestli tou poslední pověstnou kapkou byla možná účast ČSSD ve vládě (s ANO) - po čtyřletých koaličních/nekoaličních zkušenostech se mu nedivím," dodal.

Andrej Babiš.
Čtyři ministerstva pro ČSSD? Velkorysá nabídka, míní Babiš