Kongres, který může být klíčový i pro další osud vlády, tak bude tři týdny po krajských a senátních volbách. Těsně před kongresem, na konci října, by Sněmovna měla rozhodovat o vládním daňovém balíčku, který rozdělil poslanecký klub ODS a kabinet s ním váže své pokračování.

Podle informací z ODS bylo zřejmé, že Nečas po víkendových volbách nechá určitý čas na jednání o krajských koalicích. Z možných termínů se tak nakonec přiklonil spíše k dřívějšímu konání kongresu. Dějištěm posledních kongresů ODS byla Praha, nyní Nečas zvolil jihomoravskou metropoli.

Sněm ODS s největší pravděpodobností přinese katarzi poslanecké rebelie proti Nečasovi. Zřejmě také vyústí ve výrazné změny na postech místopředsedů strany. Ve hře ale může být i pozice Nečase v čele ODS a vlády.

Chtějí výrazné změny ve vládním balíčku

Šestice rebelujících poslanců ODS v čele s bývalým předsedou poslanců ODS Petrem Tluchořem sice tvrdí, že nechce vládu „potopit". Dále ale žádá výrazné změny ve vládnímu stabilizačnímu balíčku a sbírá hlasy na svou podporu v regionech.

Nečas tak půjde na kongres v podstatně složitější pozici než po volbách v roce 2010, kdy už měl jako volební lídr prakticky zajištěnu vládní koalici vedenou ODS. Kromě střetu s kritiky, jejichž reálná síla ve straně se ukáže až v následujících týdnech, se musí připravit na změny na postech svých místopředsedů.

Zájem o místopředsednické křeslo už dal najevo ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten sice popřel, že by chtěl Nečase nahradit v pozici lídra strany, hovoří ale o tom, že chce změny v práci vedení ODS. Znovu chce do vedení kandidovat první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Další z nynějších místopředsedů zatím nedali najevo, zda se pokusí své funkce obhájit. Se svým rozhodnutím čekají většinou na vývoj ve svých regionech a víkendové volby.

Do vedení ODS chce kandidovat i Nečasův kritik poslanec Boris Šťastný. V ODS se hovořilo také o pražském primátorovi a Nečasově spojenci Bohuslavu Svobodovi.