Ministerstvo financí však novou úpravu, která by rušené ustanovení nahradila, nepřipravilo. Na dnešní tiskové konferenci v Senátu to uvedli senátoři Ivo Valenta (za Soukromníky), Miloš Vystrčil (ODS) a Jan Horník (STAN). Ministerstvo však uvádí, že příslušná novela už je ve Sněmovně před schvalováním.

Ústavní soud rovněž na návrh senátorů zrušil s účinností ke konci letošního roku ustanovení, jež ponechávalo rozsah údajů žádaných v kontrolním hlášení k DPH na úvaze finanční správy. Požadované údaje, či alespoň jejich základní okruhy, by měl stanovit přímo právní předpis, nikoliv jen formulář finanční správy. Vláda dostala čas do konce letošního roku na to, aby stav napravila.

Ilustrační foto
Máte vážně nemocné příbuzné? Dostanete až tři měsíce placeného volna

Senátoři ale poukazují na to, že se tak nestalo. Vláda tak podle nich nerespektuje nález Ústavního soudu. Poukazují na dřívější vyjádřeníministerstva financí, které návrh změny zákona nepředložilo s tím, že do voleb by se nepodařilo schválit, a chce pro výběr kontrolních hlášení od příštího roku využívat ustanovení daňového řádu. A právě toto ustanovení daňového řádu, první dva odstavce v paragrafu 72, nyní chtějí senátoři u Ústavního soudu zrušit, aby tak zabránili jeho využití pro správu kontrolních hlášení.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec však v reakci uvedl, že ministerstvo zareagovalo okamžitě a příslušná změna zákona už je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. V textové zprávě to potvrdil i exministr financí Andrej Babiš (ANO). Novelu zákona o DPH obsahuje pozměňovací návrh rozpočtového výboru ke změnovému zákonu, kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku. Určuje, co musí plátce v kontrolním hlášení vedle obecných náležitostí uvést.

Ilustrační foto.
Seniorům a dětem se sníží limity pro doplatky za léky

"To zrušené ustanovení o kontrolním hlášení říkalo, že v kontrolním hlášení je třeba uvést údaje potřebné pro správu daně. Nic víc. Čili naprosto nedostatečně konkretizované povinnosti, co v tom kontrolním hlášení má být," řekl advokát Lukáš Rothanzl, který na tiskové konferenci také vystoupil. "Ty povinnosti byly pouze konkretizovány v tiskopisech ministerstva financí. Což je špatně podle Ústavního soudu," popsal.

Ustanovení daňového řádu, které chce finanční správa nyní využívat, je však podle Rothanzla obsahově téměř totožné s tím, které ÚS již zrušil. Pokud se podaří, aby soud napadené dva odstavce jednoho paragrafu v daňovém řádu zrušil, přijde podle něj ministerstvo financí o "obezličku" proč nemusí svoji praxi měnit. Nebude tak podle něj možné tvrdit, že je možné vyžadovat kontrolní hlášení na stejných tiskopisech jako dosud.

Pod návrhem k Ústavnímu soudu je nyní 19 podpisů. Senátoři ho chtějí podat ve čtvrtek.

Developerská společnost AYOR development plánuje v pražských Strašnicích postavit bytový dům, jehož podoba vychází z typické siluety Českého ráje, zříceniny hradu Trosky.
Zájem o hypotéky v červenci polevil. Klesla i průměrná úroková sazba