Šéfové strany zároveň tvrdí, že ČT narušila volnou soutěž politických stran a maří přípravu voleb tím, že dříve podala trestní oznámení na BPI kvůli obsahu jeho předvolebního klipu. Vyjádření televize ČTK zjišťuje.

BPI v oznámení s pondělním datem tvrdí, že televize spáchala trestný čin maření přípravy a průběhu voleb a referenda tím, že do závěrečné předvolební debaty plánované na tento čtvrtek pozvala jen omezený počet stran.

"Na základě průzkumů, které se několikrát v minulosti ukázaly jako zcela nevěrohodné a neprofesionální, neboť konečné výsledky voleb se od výsledků průzkumů významně lišily," stojí v oznámení podepsaném šéfem BPI Davidem Štěpánem a místopředsedou Radkem Nováčkem.

Ilustrační foto
ČT podala kvůli předvolebnímu spotu s muslimy trestní oznámení

Televize do debaty pozvala představitele deseti stran, které mají největší volební potenciál, tedy ANO, ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, SPD, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a Zelených. Aby se jí mohli zúčastnit lídři ANO a sociální demokracie Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek, kteří plánují také duel v televizi Nova, ji veřejnoprávní televize posunula na 21:30.

Další prohřešek televize spatřuje BPI v tom, že ČT podala minulý týden na uskupení trestní oznámení. Televize vedle oznámení orgánům činným v trestním řízení podala i podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli obsahu předvolebního klipu BPI. Informovaly o tom Lidové noviny. Video ukazuje, jak se skupina lidí převlečených za muslimy rozběhne k seniorce opírající se o chodítko a podkopne jí nohy. Zatímco leží na zemi, lidé zahalení v šátcích utíkají k ceduli s nápisem "Výdej sociálních dávek".

Zdroj: Youtube

Veřejnoprávní televize musí před volbami podle zákona vysílat spoty všech kandidujících stran a hnutí. BPI vadí, že televize o trestním oznámení informovala veřejnost, čímž vyvolala dojem, že se BPI může dopouštět protiprávního nebo trestného jednání. "Považujeme to za narušení volné soutěže politických stran a za maření přípravy voleb hrubým způsobem," stojí v oznámení.

Aleš Juchelka dnes.
Aleš Juchelka o Kalouskovi a Babišovi: Jsou si podobní, mají buldočí povahy