Otevření obchodů, trhů a tržišť
Nově se mohou otevřít všechny zbývající maloobchodní provozovny, a to ve všech krajích Česka. Stejně tak se pro veškerý sortiment nově otevřou trhy a tržiště.

Otevření služeb
Od dnešního dne mohou také začít fungovat provozovny služeb. Konkrétně jde o opravy obuvi, hodinářství, zlatnictví, truhlářství, podlahářství, výrobu a opravy hudebních nástrojů, vydavatelskou činnost, polygrafickou výrobu, knihařské práce, činnost účetních poradců, vedení daňové evidence, sklenářské práce, rámování a paspartování, pronajímání a půjčování věcí movitých, návrhářskou a aranžérskou i fotografickou činnost, překladatelství a tlumočnictví, mimoškolní výchovu a vzdělávání, pořádání kurzů a školení včetně lektorské činnosti, zprostředkování obchodu a služeb, pěstitelské pálení, provádění dobrovolných dražeb, poskytování tělovýchovných a sportovních služeb, provozování solárií, tetování, provozování cestovních kanceláří a agentur, pořádání zájezdů, provozování střelnic, zastavárenskou činnost a maloobchod s použitým zbožím.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Rozvolnění nelze uspěchat. Hrozí další vlna epidemie, domnívá se Arenberger

Rozjedou se vleky a lanovky
Pokud bude na horách lyžařům přát počasí jako dosud, mohli by vlekaři ve skiareálech stihnout alespoň závěr sezony.

Testování ve firmách a na úřadech
Testovat se zde bude nejméně do konce června. Jaké podmínky se nastaví pro následující období, vláda rozhodne ještě v květnu.

Návrat do škol
Rotační výuku na druhém stupni dnes zahájí základní školy ve zbývajících sedmi krajích, kde se starší žáci dosud museli vzdělávat doma. Ve stejných sedmi krajích se také otevírají mateřské školy pro všechny děti. S rotační výukou na Vysočině, ve Zlínském a Jihočeském kraji vláda kvůli epidemiologické situaci váhala, nakonec k ní ale přistoupila i v nich. 

Změna čeká i na vysokoškoláky, pro které se obnovuje klinická a praktická výuka ve všech ročnících. 

Otvírání kultury
Otevřít budou smět také další hrady, zámky, galerie či muzea. Zavřená ale nadále zůstávají například kina či divadla. 

Svatby a pohřby
Počet osob, které se jich smějí účastnit, se zvýší až na 30.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační snímek
Od pondělní půlnoci se spustí registrace k očkování pro lidi 45+, oznámil Babiš

Venku už bez roušky
S ochranou cest dýchacích budou muset lidé na veřejnosti pobývat jenom tam, kde se v méně než dvoumetrovém rozestupu budou nacházet dva lidé a více. Příkladem jsou například tramvajové či autobusové zastávky. Po ulici se ale běžně s rouškou již nebude muset.

Konzumace bez roušky
Jídlo koupené u okénka v restauraci se bude smět zkonzumovat také bez roušky.

Lázně pro očkované
Nově budou smět jet na lázeňské pobyty kromě lidí, kteří v uplynulých dnech prodělali koronavirus, také pacienti – samoplátci po očkování. Povolení se ale týká pouze léčebných pobytů, nikoli jen těch s wellness programem.