Spekulace ohledně korupce při pořizování nákladních vozidel pro armádu by mohly mít nový „vedlejší efekt“. Premiér Petr Nečas, který už v pátek slíbil přísnější posuzování armádních zakázek, si hodlá „posvítit“ na další aféru z minulosti – pronájem stíhacích letounů Jas-39 Gripen.

Šéf kabinetu to v neděli naznačil v České televizi. Vláda se podle něj musí vážně zamyslet nad tím, zda Česko vůbec nějaké stíhačky potřebuje. A pokud ano, další tendr bude pro minulého vítěze, britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab, daleko přísnější. Do soutěže bude moci konsorcium vstoupit jedině tehdy, pokud Británie a Švédsko poskytnou ČR veškeré údaje, které mají o korupci při pořízení Gripenů.

Nové výběrové řízení

Pronájem letadel končí v roce 2015. „Musí být vypsáno nové výběrové řízení, které bude otevřené, do kterého se mohou přihlásit zadavatelé z více zemí. Nedovedu si představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů Gripen v českém letectvu,“ řekl Nečas. Podle premiéra je nutné nejprve objasnit, zda pořízení letadel neprovázela korupce. Česká vláda původně usilovala o nákup Gripenů. Zakázku v hodnotě 60,2 miliardy korun schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Návrh ale nezískal podporu v parlamentu.

Česko nakonec Gripeny do výzbroje armády zařadilo: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. S informacemi o podplácení při uzavírání smlouvy na nákup stíhaček přišla v únoru 2007 švédská televize. Dopustil se ho údajně rakouský obchodník Alfons Mensdorff- Pouilly, který působil v Česku jako poradce společnosti BAE Systems. Britská policie jej kvůli korupci stíhala, společnost BAE Systems se ale dohodla s americkými a britskými úřady na pokutách výměnou za to, že vyšetřování údajné korupce skončí.

JAN KLIČKA a ČTK