Výstavbu nového kostela by měla uhradit pojistka. Obnova interiéru a pořízení nového mobiliáře bude hrazeno z dalších zdrojů včetně veřejné sbírky, kterou vyhlásila třinecká radnice. Biskupství odhaduje, že by kostel mohl v Gutech stát již za dva roky.

„Budeme postupovat tak, aby vznikla vědecká rekonstrukce původního kostela. Farnost, biskupství, město i památkáři s tímto řešením souhlasí. Opět bude postaven ze dřeva,“ uvedl vedoucí stavebního odboru biskupství Václav Kotásek, který dodal, že dřevo na stavbu dodá biskupství ze svých Biskupských lesů. „Základ bude z dubového dřeva a další materiál z měkkého dřeva, jako jsou jedle a smrky,“ upřesnil Kotásek. Na stavbu budou použity stromy ze zimní těžby, které mají méně mízy a jsou pro dřevostavbu nejvhodnější.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Třinečtí spustili sbírku na obnovu kostela v Gutech

Již nyní začaly práce na přípravě projektové dokumentace. Biskupství spolupracuje s odborníkem na dřevostavby Antonínem Závadou z Valašského Meziříčí, který se zapojil před patnácti lety také do obnovy kostela v Ostravě-Hrabové. Přímo na místě požáru zdokumentují podrobnosti o konstrukci kostela. „Budeme zkoumat rozměry trámů, jejich profily a typy spojů, které při jeho stavbě v minulosti tesaři použili,“ dodal Kotásek.

Trámy budou popsány a převezeny do haly zajištěné městem Třinec. Trosky by měly být odklizeny do konce srpna. Zahájeny jsou práce na projektu. Příští rok na podzim by se mohlo po vyřízení stavebního povolení začít se stavbou přímo na místě. „Tesaři mohou pracovat během podzimu i zimy. Odhadujeme dokončení stavby do léta roku 2019,“ nastínil harmonogram obnovy vedoucí stavebního oddělení biskupství.

Mše v Gutech na místě, kde vyhořel dřevěný kostelík.
Gutský farář: „To, co se stalo, není tragédie.“

V příštích týdnech se věřící budou dál setkávat při nedělních bohoslužbách u kříže, který jako jediný ohni odolal. Do zimy budou muset najít vhodné náhradní prostory. „Stejně jako první neděli po požáru se budeme setkávat na tomto místě, abychom mohli tu bolest prožívat s eucharistií a skrze modlitbu ji usmířit,“ řekl Kazimierz Płachta, duchovní správce farnosti Střítež a farář v Ropici.

Již při nedělní mši svaté a znovu na tiskové konferenci zopakoval výzvu k modlitbě za pachatele žhářského útoku. „Říkal jsem lidem, aby nikoho neodsuzovali, protože ti bídní mladí lidé nevědí, co činí. Včera jsem sloužil mši svatou s prosbou o Boží milost pro ně,“ dodal kněz, který chápe, že v bolesti nad ztrátou kostela se v lidech projevují negativní emoce. „Je mi těch kluků líto,“ dodal na adresu pachatelů biskup Lobkowicz, který v jejich nepochopitelném činu vidí odraz společnosti, která se rozhodla žít bez Boha.

Po požáru kostela se zvedla vlna solidarity. Lidé chtějí přispět na jeho obnovu a podpořit tak jeho návrat do krajiny, s níž byl spjat po staletí. Biskupství se dohodlo s vedením města Třince na vyhlášení veřejné sbírky. Město zřídilo u Československé obchodní banky účet s číslem 7657654/0300, na který mohou dárci přispívat na obnovu kostelíka. Peníze z této sbírky budou využity na obnovu interiéru kostela a pořízení nového mobiliáře. Náklady na vlastní stavbu kostela by mělo uhradit pojistné plnění. „Kostel byl pojištěný a náhrada škody by měla pokrýt náklady na jeho stavbu ze sta procent,“ uvedl vedoucí správy majetku biskupství Zdeněk Miketa. Výše škody zatím nebyla vyčíslena. Náklady na novou stavbu dřevěného kostela se podle zkušeností z Ostravy-Hrabové mohou pohybovat okolo částky 22 milionů korun.

Podezřelí ze zapálení historického kostela v Gutech u Třince.
Soud uvalil vazbu na dva mladíky podezřelé z podpálení kostela v Gutech