Soud se případem zabýval na základě žalob společnosti Fujitsu Technology Solutions s. r. o. a ministerstva vnitra. Konkrétně šlo o dodatky z roku 2011 ke smlouvě na poskytnutí licencí a služeb k produktům Microsoft za účelem zajištění fungování systému výplaty některých sociálních dávek.

Čtěte také: Pražský magistrát loni rozdal přes 26 tisíc pokut za 112 milionů korun

Úřad se případem zabýval opakovaně 

„Soud se ztotožnil se závěrem ÚOHS, že služby požadované v předmětných dodatcích nebyly sjednány v rámcové smlouvě na poskytování licencí k produktům Microsoft uzavřené mezi žalobci dne 1. 12. 2008, a měly tak být předmětem veřejné zakázky," uvedla Pešková.

Antimonopolní úřad se případem zabýval opakovaně. Původně mělo za chyby platit půlmilionovou pokutu i ministerstvo práce a sociálních věcí. Předseda ÚOHS Petr Rafaj pak ale ministerstvu práce pokutu prominul. Ministerstvo vnitra v případu figurovalo jako centrální zadavatel.

Ministerstvo práce na systém neorganizovalo výběrové řízení 

Tendr hrál roli v obvinění bývalého náměstka ministra práce Vladimíra Šišky. Podle policie Šiška spolu s představiteli společnosti Fujitsu Technology Solutions a členy managementu Techniservu IT a dalších tří firem uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí trh s výplatou dávek. Šiškovi soud loni na podzim nepravomocně uložil šestiletý trest.

Ministerstvo práce pod někdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém neorganizovalo výběrové řízení, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel.

Přečtěte si: Vnitro za zrušený nájem lázní nezaplatí, rozhodl soud