ČTK to řekli zástupci všech tří institucí. Nejvíce lidí si prošlo prostory Senátu, jejich počet přesáhl 4500, sněmovnu si prohlédlo 1700 zájemců, do Kramářovy vily zavítalo 2100 lidí.

Senát nabídl k prohlídce Valdštejnský a Kolovratský palác, Trčkovskou galerii i Výstavní síň. Podle tiskového tajemníka Kanceláře Senátu Petra Kostky do prostor přicházely rodiny s dětmi, skupiny výletníků i cizinci, kteří kolem náhodně procházeli a stoupli si do fronty. „Prohlídka trvala od 9:00 do 17:00, od 15:30 však už policie musela frontu uzavřít,“ řekl Kostka. Před rokem do Senátu zavítalo zhruba 1500 lidí, letos se jejich počet ztrojnásobil.

Lidé podle Kostky měli mimořádný zájem zejména o Trčkovskou galerii, kde je expozice protokolárních darů, v Kolovratském paláci se mohli podívat do Růžového a Zeleného salonku, které slouží k jednání výborů, z prostor, které jsou během standardních víkendových prohlídek zavřeny, byla přístupná například pracovna místopředsedy Senátu Jiřího Lišky či přijímací salonek sloužící k setkáním se zahraničními představiteli.

Zvýšil se také počet návštěvníků sněmovny, vloni si ji prohlédlo 1200 lidí, ve čtvrtek jich bylo o 500 více. Zájemci si mohli prohlédnout reprezentační sály i další prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony, průvodkyně Pražské informační služby je seznámily s historií budov, jejich architektonickými zajímavostmi i současným využitím.

Začalo se dříve

„Otevření vily Kramářovy vily bylo plánováno od 10:00 hodin, ale pro velký zájem začaly prohlídky již o hodinu dříve,“ sdělil ČTK mluvčí vlády Martin Kupka. Dodal, že při téměř hodinové prohlídce rezidence předsedy vlády České republiky mělo více než 2000 návštěvníků ojedinělou možnost nahlédnout do míst, kde se setkávají významné osobnosti české i světové politické scény a dostat odborný výklad o životě manželů Kramářových a o historii vily.

„Součástí trasy byla i zahrada, jejíž poloha na Letenské pláni umožňuje ojedinělý výhled na Prahu a řeku Vltavu s jejími mosty,“ upozornil Kupka.