Co můžeme od prázdnin očekávat letos, prozradil Deníku klimatolog z Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz.

Jaký prázdninový týden je 
z dlouhodobého hlediska nejteplejší?
Obvykle to je poslední červencový a první srpnový týden. Těchto 14 dní bývá 
v České republice statisticky nejteplejších.

Kdy naopak během těchto dvou měsíců nejčastěji prší?
U srážkových týdnů je to složitější, protože rozdíly jsou minimální a žádný týden není výrazně deštivější a dlouhodobě se to vyrovnává. Obecně je totiž deštivější červen než červenec a srpen. Začátek července často bývá deštivější než zbytek prázdnin.

Takže v době, kdy si díky svátkům berou lidé často volno, většinou opravdu více prší?
Zpravidla hezké počasí nebývá, ale zejména v posledních letech to neplatí. Nyní jsou většinou prázdniny málo deštivé, to platí i první týden v červenci.

Jaké léto nás tedy podle předpovědi čeká letos?
S dlouhodobou předpovědí je to obtížné, děláme výhled maximálně na čtyři týdny dopředu, kdy vychází, že červenec bude srážkově i teplotně průměrný. Zatím neočekáváme žádná výrazná vedra, pokud přijdou, tak až na konci měsíce a tam předpověď zatím není úplně spolehlivá. Spíše můžeme srovnávat roky mezi sebou, vzhledem k tomu, jaký byl rok minulý, a že doznívá globální vliv z El Niňa (nebývalé oteplení vod Tichého oceánu vedoucí ke globálním odchylkám, poz. redakce), se dá předpokládat, že celkově budou červenec a srpen i letos teplotně nadnormální. Z hlediska dlouhodobých statistik by letošní prázdniny mohly být stejné jako loni.

(kol)