Designovaný premiér Andrej Babiš dnes oznámil, že v nové vládě už Šlechtová neusedne.

"Místo, aby věci na ministerstvu obrany pomohla řešit a posunula je dál, vše na půl roku zastavila, zablokovala, zpochybnila, znejistila, zkomplikovala a zdržela, zejména co se týče klíčových zakázek, čímž dala mimo jiné Andreji Babišovi záminku ustupovat od závazku dosáhnout do roku 2024 výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP," uvedl Bartošek.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO 2011) na vojenské letecké základně u Náměště nad Oslavou.
Babiš nenavrhne Šlechtovou na ministryni obrany. V nové vládě nebude ani Hüner

Člen sněmovního výboru pro obranu Jan Řehounek (ANO) se domnívá, že Šlechtová měla všechny předpoklady být úspěšná. "Bohužel její obavy z toho, že 'všichni jdou proti ní, a proto je potřeba udělat vše sama', ji izolovaly nejen na ministerstvu, ale také ve vztahu ke generálnímu štábu a ve Sněmovně," napsal ČTK.

Jméno Šlechtové se podle něj diskutovalo ve vedení hnutí i na stranickém klubu velmi dlouho. "Já jsem si úplně nedokázal představit variantu, že by pokračovala dále," poznamenal. Jejího nástupce Metnara hodnotí pozitivně.

Příchod Šlechtové na obranu považovala předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) za naději, že se "konečně podaří rozhýbat klíčové akvizice". Ministryně se podle ní pokusila rychle zorientovat a zjistila, že vše není tak připraveno, jak jí bylo říkáno. "Chápala jsem ji i v tom, že chce mít jistotu, než něco podepíše, a proto klade mnoho otázek. Nicméně její následné obviňování, domnělé či skutečné podávání trestních oznámení a kriminalizace strategických zakázek nemůžu hodnotit pozitivně," dodala.

Miroslav Poche (vlevo) a Jan Hamáček.
Zeman nechce Pocheho kvůli migraci a korupci. Zahraničí by mohl vést Hamáček

Její působení hodnotí s rozpaky. "Na druhou stranu musím férově říct, že měla k dispozici jenom pár měsíců," podotkla. Jako pozitivní hodnotí třeba výměnu na postu náčelníka generálního štábu. Metnara podle ní čeká hodně práce na zklidnění vztahů.

Vrtulníky a radary

Šedivý popsal sedmiměsíční úřadování Šlechtové jako jízdu na horské dráze, v níž dobré okamžiky střídaly špatné. Negativa ale podle něj v konečném zúčtování převažují. Zastavení zakázek na nákup 12 víceúčelových vrtulníků a izraelských mobilních radarů za 3,5 miliardy korun označil za ukvapená rozhodnutí. K výhradám ministryně vůči akvizici vrtulníků generál Šedivý řekl, že "na ni asi působily lobbistické skupiny nebo jiné zájmy".

Šlechtová už krátce po nástupu do čela resortu obrany odmítla podepsat některé zakázky připravované jejím předchůdcem Martinem Stropnickým (ANO), který dnes nechtěl působení své nástupkyně hodnotit. "Zbabělý ministr Stropnický ty zakázky nedotáhl, ona je zazdila," řekl ČTK Vondra. Stalo se tak podle něj v době, kdy armáda peníze na nákupy měla. Šlechtová podle ministra obrany z vlády Petra Nečase nic přínosného od svého nástupu v prosinci 2017 nepředvedla.

Andrej Babiš.
Malá na spravedlnost, Nováková průmysl. Babiš prozradil adepty na ministry

Bartošek a Šedivý jsou o něco shovívavější. Podle náčelníka generálního štábu z let 1998 až 2002 se zpočátku problematické vztahy ministryně v demisi s vedením armády postupně zlepšovaly. Šedivý u Šlechtové viděl "obrovskou snahu věnovat se resortu" a porozumět všem složkám armády. Dodal, že revize armádních zakázek nebyly nutně špatnou věcí, avšak prověřování nebylo "diplomaticky" správně provedené.

Bartošek označil za pozitivní rychlé jmenování generála Aleše Opaty do funkce náčelníka generálního štábu a prosazení ambiciózního mandátu na vyslání vojáků na zahraniční mise.

Pudl i salonky za statisíce

Na jaře čelila Šlechtová kritice po zveřejnění fotografie svého pudla sedícího za věncem na hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově. Následně se dostala pod tlak, když Lidové noviny uvedly, že ještě jako ministryně pro místní rozvoj využívala na pražském letišti VIP služeb (stát za to zaplatil přes 300 tisíc korun).

Výrok listu Šlechtová odmítla a vše označila za hon a kampaň, kterou proti ní vede deník patřící do svěřenského fondu předsedy ANO Babiše. Ten dnes oznámil, že Šlechtovou do aktuálně sestavované vlády nenavrhne. Toto rozhodnutí podle ní na ranní schůzce nijak nezdůvodnil.

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila čáslavské letiště.
Šlechtová se brání obvinění z nehospodárnosti. Poslala Babišovi otevřený dopis