Podle diplomatických zdrojů agentury ČTK se návštěva někdejší vězeňkyně barmského vojenského režimu plánuje už delší dobu. Přípravy však komplikuje kritizovaný postup barmské armády vůči etniku Rohingů. Podle OSN se v Barmě odehrává etnická čistka a Su Ťij za to čelí kritice.

Pozvánku do Česka tlumočil Su Ťij během své loňské návštěvy v Barmě ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Disidentka, která se stala symbolem boje za demokracii v Barmě, tehdy nabídku přijala.

Podle informací ČTK z Kanceláře Senátu se připravuje setkání disidentky na 11. října; s držitelkou Nobelovy ceny za mír pohovoří premiér Sobotka, prezident Zeman a předseda Senátu Štěch.

Aun Schan Su Ťij
Barmská vůdkyně chce prošetřit úprk Rohingů, viníky násilností potrestá

Zdroje z okolí prezidenta Zemana a Černínského paláce ČTK potvrdily, že cesta nobelistky do Česka se plánuje. Na dotaz, zda dorazí ještě před koncem mandátu současné vlády, však jasná dopověď nepadla. Aktuálně.cz uvádí, že Su Ťij by mohla návštěvu zrušit kvůli problémům s vyháněním Rohingů z území Arakanského státu na západě Barmy.

"Mezi českými organizátory ale panují obavy, že by si známá barmská politička mohla svou cestu rozmyslet stejně, jako tomu bylo v případě účasti na Valném shromáždění OSN, které právě probíhá v New Yorku," napsal server.

V Arakanském státě podle některých informací bezpečnostní složky vypalují rohingské vesnice. Od 25. srpna kvůli vlně násilí uteklo přes 410 tisíc příslušníků menšiny, což je více než třetina jejich barmské populace. Většinu uprchlíků tvoří děti. Nejasná pozice barmské politické vůdkyně vůči násilnému vyhánění muslimského etnika vyvolala mezi jejími příznivci kritiku.

Rohingové vyhánění z Barmy
Mučí je, vraždí, znásilňují. Z Barmy uteklo 370 tisíc Rohingů. OSN je ve střehu

Su Ťij operaci proti Rohingům v počátku podpořila. Dnes v televizním projevu odsoudila jakékoli porušování lidských práv a uvedla, že její vláda je připravena začít s prověřováním rohingských uprchlíků, aby se mohli vrátit. Podle agentury Reuters ale nekomentovala armádní operace v Arakanském státě.

Su Ťij už v České republice byla v roce 2013 jako host konference Forum 2000, která je svázána s odkazem Václava Havla. Právě na návrh Havla Su Ťij v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír.