Průzkum se uskutečnil od 4. do 19. května. Vládní krize začala 2. května, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů Andreje Babiše (ANO) podá demisi celé vlády. O tři dny později ale uvedl, že nebude podávat demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl odejít pouze premiér. Navrhl odvolat pouze Babiše z funkce ministra financí. Dnes ho oficiálně nahradil Ivan Pilný (ANO).

Prezident Milos Zeman jmenoval 24. května na Pražském hradě Ivana Pilného ministrem financí.
Ve vládě skončil Andrej Babiš, Pilný dokončí jeho misi

Podle analytika Medianu Daniela Prokopa odešli od Babiše kvůli krizi liberální voliči, ale získal zřejmě konzervativnější voliče sociální demokracie. Sobotka má naopak pravděpodobně sympatie liberálních voličů, kteří volí ale jiné strany než ČSSD. Prokop ovšem upozorňuje, že v počátku krize výrazně klesly preference ČSSD, ale postupně se situace obrátila a mírně ztrácelo ANO. "To znamená, že můžeme očekávat, že se výsledky obou hlavních soupeřů voleb budou sbližovat," sdělil serveru Prokop.

Zdroj: Youtube
Jiří Kajínek po propuštění z vězení
O Kajínkovi píšou až v Texasu. Prezident omilostnil vraha, reagují v cizině

Na vládní krizi vydělaly další parlamentní strany. Preference komunistů vzrostly o jeden procentní bod na 13,5 procenta, ODS si polepšila o půl procentního bodu na 9,5 procenta, TOP 09 o procentní bod na devět procent a lidovci o půl procentního bodu na sedm procent. Do Sněmovny by se s pěti procenty dostala ještě Okamurova SPD.

Průzkumu se zúčastnilo 1052 lidí ve věku 18 a více let.