Otevřený dopis, v němž požadují vyšetření postupu ústavních činitelů během návštěvy dalajlámy, odeslali předsedům všech poslaneckých klubů obou komor Parlamentu ČR. Redakce má dopis k dispozici.

"Vyzýváme poslance a senátory, aby uvedené ústavní činitele pohnali k odpovědnosti a dali jim jasně najevo, že se mají chovat jako představitelé suverénního demokratického státu, založeného na respektu k lidským právům, a že mají postupovat v souladu s ústavně zakotvenou orientací zahraniční politiky na spolupráci s evropskými a světovými demokraciemi," stojí v dopise.

Důkladné vyšetření

Zákonodárce Kroměřížská výzva zároveň žádá, aby iniciovali důkladné vyšetření veřejně proneseného podezření, že příklon ČR k politickým zájmům Číny je údajně motivován snahou opatřit finanční zdroje některým politickým subjektům a ústavním činitelům pro blížící se parlamentní a prezidentské volby.

Prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí, podepsali prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Vydali ho v úterý večer poté, co se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Prohlášení vyvolalo značnou pozornost i kritiku.

Hlavní cíl iniciativy Kroměřížská výzva je vyvolat a vést celospolečenskou veřejnou debatu o úřadu prezidenta a hodnotách, které by měl ztělesňovat. "Chceme jen slušného prezidenta, který bude skutečně oddán hodnotám zakotveným v Ústavě včetně Listiny základních práv a svobod," uvedl signatář výzvy Jan Kalvoda.

Čtěte také:

Čína hrozila zhoršením vztahů. O prohlášení rozhodl hrad, tvrdí Sobotka

Prohlášení o Číně odpovídá plně pozici vlády, řekl Sobotka

Odborník: Prohlášení o Číně bylo pragmatické, ale těžko přijatelné

Andrej Babiš: Prohlášení k Číně bylo úplně zbytečné

Některé VŠ vyvěsily vlajku Tibetu, reagovaly na prohlášení o Číně

Nejvyšší ústavní činitelé: Vztahy s Čínou jsou velmi přínosné