„Politickou schopností je prokázat, že při svém jednání jsem se nedopustil něčeho, co by mohlo být předmětem činnosti orgánů činných v trestním řízení," uvedl Filip. V tomto ohledu považuje postup komunistického vyjednávače na Ústecku Oldřicha Bubeníčka za správný.

Komunisté mají na Ústecku výhrady proti sociálnědemokra­tické hejtmance Janě Vaňhové a jejímu náměstkovi a předsedovi krajské organizace ČSSD Arnu Fišerovi. Komunisté v kraji vyhráli volby a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pak vedení ústecké ČSSD nepřímo vyzval k odstoupení.

Aktivity osobností, které by se měly podílet na vedení kraje, je třeba podle Filipa vyhodnotit z hlediska, jak by jejich přítomnost ve vedení kraje ohrožovalo stabilitu uzavřené koaliční smlouvy. Filip je přesvědčen o tom, že po problémech ústecké Krajské zdravotní, která byla v minulosti často kritizována kvůli předraženým zakázkám a musela vracet evropskou dotaci, je vedle policejního vyšetřování nutné nastavit hospodaření zdravotnických zařízení zcela nově.

KSČM na Ústecku vyjednává nejen s ČSSD, ale i s hnutím Severočeši. Dosud není rozhodnuta, zda uzavřít koalici s ČSSD nebo Severočechy nebo s oběma. Rozhodnutí by mohlo padnout v pondělí. Někteří komunisté se spolupráce s ČSSD, která oproti minulým krajským volbám na Ústecku ztratila polovinu voličů, obávají. Propad ČSSD přičítají skandálům v minulém období a koalici ČSSD s ODS. V září například putoval do vazby náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD).

Komunisté zvítězili kromě Ústeckého také v Karlovarském kraji a v mnoha dalších krajích, kde zvítězili sociální demokraté, výrazně posílili. ČSSD s nimi v mnoha krajích vyjednávají o otevřených koalicích a o podílu na krajském vedení.