VYBERTE SI REGION

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo se mstil?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.

22.2.2009 11
SDÍLEJ:

Restaurace Kotěra v Okresním doměFoto: DENÍK/Jan Jelínek

Provozovatel restaurace to odmítá a vidí problém v údajné mstě a v kampani snažící se pošpinit jméno podniku.

„Tam se děly věci, že rozum zůstával stát. Bylo tam několik set kilogramů prošlého masa. Měl jsem obavy o zdraví zákazníků. Když vaříte z takového masa, tak se ptáte, co když se někomu udělá špatně, a kdo to odnese?“ řekl Deníku bývalý kuchař restaurantu Libor Šíba. Odmítl, že by za jeho krokem, kdy do podniku poslal hygieniky, stála msta za vyhazov z práce.

Mrtvý nebo živý humr?

„Profesní čest mi nedovolila z toho vařit. Například v ledničce byli v kádičce živí humři a když si zákazník z několika kusů přinesených na tácu vybral, dostal nakonec jiného, chcíplého. Živý putoval zpět do vaničky,“ sdělil Libor Šíba.

Provozovatel restaurace Zdeněk Vavřina určité pochybení přiznává. „Zamrazili jsme chlazené maso,“ vysvětlil. „Nechali jsme si udělat atest, kde se prokázalo, že je maso nezávadné. Přesto jsme jako gesto dobré vůle dali všechno do likvidace. Zkažené maso tady nebylo žádné,“ tvrdí restauratér. Bývalého kuchaře viní z jednostranné kampaně a poškození jména restaurace. Návštěvnost po vypuknutí kauzy podle něho klesla na čtvrtinu, ale přesto věří, že se lidé vrátí. „Stačí ochutnat a každý si udělá názor, zda se tady vaří z kvalitních surovin,“ je přesvědčen.

„Od té doby, co pan Šíba nastoupil, tak jeho manželka k nám chodila každý den na jídlo a svým VIP zákazníkům doporučovala, kam mají chodit, kde je luxusní prostředí a kde se dobře vaří. Máte pocit, že kdyby byl pan Šíba nucen vařit ze surovin, o kterých mluví, že by to neřekl vlastní manželce?“ ptá se Zdeněk Vavřina. „Moje manželka tam byla všehovšudy třikrát. Když jsem jí řekl, z čeho se vaří, tak chodit přestala,“ oponujel Libor Šíba.

Faktem je, že hygienici v restauraci nedostatky zjistili.

Podle mluvčí hradecké Krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí se případ stále došetřuje. „Po objasnění všech skutečností bude zahájeno správní řízení a bude uložena finanční sankce,“ uvedla. Pokuta může dosáhnout až dvou milionů korun.

Autor: Martin Černý

22.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Mercedes-Benz je největším výrobcem luxusních aut. Po letech překoná BMW

Německá automobilka Mercedes-Benz se v letošním roce stane největším výrobcem luxusních vozů. Na vrchol se dostane poprvé od roku 2005.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies