VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo se mstil?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.

22.2.2009 11
SDÍLEJ:

Restaurace Kotěra v Okresním doměFoto: DENÍK/Jan Jelínek

Provozovatel restaurace to odmítá a vidí problém v údajné mstě a v kampani snažící se pošpinit jméno podniku.

„Tam se děly věci, že rozum zůstával stát. Bylo tam několik set kilogramů prošlého masa. Měl jsem obavy o zdraví zákazníků. Když vaříte z takového masa, tak se ptáte, co když se někomu udělá špatně, a kdo to odnese?“ řekl Deníku bývalý kuchař restaurantu Libor Šíba. Odmítl, že by za jeho krokem, kdy do podniku poslal hygieniky, stála msta za vyhazov z práce.

Mrtvý nebo živý humr?

„Profesní čest mi nedovolila z toho vařit. Například v ledničce byli v kádičce živí humři a když si zákazník z několika kusů přinesených na tácu vybral, dostal nakonec jiného, chcíplého. Živý putoval zpět do vaničky,“ sdělil Libor Šíba.

Provozovatel restaurace Zdeněk Vavřina určité pochybení přiznává. „Zamrazili jsme chlazené maso,“ vysvětlil. „Nechali jsme si udělat atest, kde se prokázalo, že je maso nezávadné. Přesto jsme jako gesto dobré vůle dali všechno do likvidace. Zkažené maso tady nebylo žádné,“ tvrdí restauratér. Bývalého kuchaře viní z jednostranné kampaně a poškození jména restaurace. Návštěvnost po vypuknutí kauzy podle něho klesla na čtvrtinu, ale přesto věří, že se lidé vrátí. „Stačí ochutnat a každý si udělá názor, zda se tady vaří z kvalitních surovin,“ je přesvědčen.

„Od té doby, co pan Šíba nastoupil, tak jeho manželka k nám chodila každý den na jídlo a svým VIP zákazníkům doporučovala, kam mají chodit, kde je luxusní prostředí a kde se dobře vaří. Máte pocit, že kdyby byl pan Šíba nucen vařit ze surovin, o kterých mluví, že by to neřekl vlastní manželce?“ ptá se Zdeněk Vavřina. „Moje manželka tam byla všehovšudy třikrát. Když jsem jí řekl, z čeho se vaří, tak chodit přestala,“ oponujel Libor Šíba.

Faktem je, že hygienici v restauraci nedostatky zjistili.

Podle mluvčí hradecké Krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí se případ stále došetřuje. „Po objasnění všech skutečností bude zahájeno správní řízení a bude uložena finanční sankce,“ uvedla. Pokuta může dosáhnout až dvou milionů korun.

Autor: Martin Černý

22.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Opel Insignia Grand Sport.

Francouzi chtějí Opel. Rýsuje se nový automobilový gigant

Žižkovský vysílač v Praze

Nové televizní vysílání startuje od března

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies