VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař se bál o zdraví lidí. Nebo se mstil?

Hradec Králové - V restaurantu Kotěra, kde hygienici počátkem února objevili maso s prošlým datem použitelnosti a potraviny neznámého původu, se ze starého masa vařilo běžně. Tvrdí to bývalý zdejší kuchař, který hygieniky do restaurace poslal.

22.2.2009 11
SDÍLEJ:

Restaurace Kotěra v Okresním doměFoto: DENÍK/Jan Jelínek

Provozovatel restaurace to odmítá a vidí problém v údajné mstě a v kampani snažící se pošpinit jméno podniku.

„Tam se děly věci, že rozum zůstával stát. Bylo tam několik set kilogramů prošlého masa. Měl jsem obavy o zdraví zákazníků. Když vaříte z takového masa, tak se ptáte, co když se někomu udělá špatně, a kdo to odnese?“ řekl Deníku bývalý kuchař restaurantu Libor Šíba. Odmítl, že by za jeho krokem, kdy do podniku poslal hygieniky, stála msta za vyhazov z práce.

Mrtvý nebo živý humr?

„Profesní čest mi nedovolila z toho vařit. Například v ledničce byli v kádičce živí humři a když si zákazník z několika kusů přinesených na tácu vybral, dostal nakonec jiného, chcíplého. Živý putoval zpět do vaničky,“ sdělil Libor Šíba.

Provozovatel restaurace Zdeněk Vavřina určité pochybení přiznává. „Zamrazili jsme chlazené maso,“ vysvětlil. „Nechali jsme si udělat atest, kde se prokázalo, že je maso nezávadné. Přesto jsme jako gesto dobré vůle dali všechno do likvidace. Zkažené maso tady nebylo žádné,“ tvrdí restauratér. Bývalého kuchaře viní z jednostranné kampaně a poškození jména restaurace. Návštěvnost po vypuknutí kauzy podle něho klesla na čtvrtinu, ale přesto věří, že se lidé vrátí. „Stačí ochutnat a každý si udělá názor, zda se tady vaří z kvalitních surovin,“ je přesvědčen.

„Od té doby, co pan Šíba nastoupil, tak jeho manželka k nám chodila každý den na jídlo a svým VIP zákazníkům doporučovala, kam mají chodit, kde je luxusní prostředí a kde se dobře vaří. Máte pocit, že kdyby byl pan Šíba nucen vařit ze surovin, o kterých mluví, že by to neřekl vlastní manželce?“ ptá se Zdeněk Vavřina. „Moje manželka tam byla všehovšudy třikrát. Když jsem jí řekl, z čeho se vaří, tak chodit přestala,“ oponujel Libor Šíba.

Faktem je, že hygienici v restauraci nedostatky zjistili.

Podle mluvčí hradecké Krajské hygienické stanice Veroniky Krejčí se případ stále došetřuje. „Po objasnění všech skutečností bude zahájeno správní řízení a bude uložena finanční sankce,“ uvedla. Pokuta může dosáhnout až dvou milionů korun.

Autor: Martin Černý

22.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Schulz
1

Pohledem Tomáše Procházky: Volby jako koupě auta

Lednické lázně. Iustrační foto.
15

Česko bude mít už 35. lázně. Navzdory byrokracii

Živnostníci: Zákon zaspal v 90. letech. Chceme nový

Méně papírování slibuje novela živnostenského zákona. Podle podnikatelů přinese jen kosmetické změny.

Provozovatel kiosku u Pekla skončil kvůli EET. Hledá se náhrada

Polná na Jihlavsku hledá nájemce bufetu v rekreačním a sportovním areálu u rybníka Peklo. Současný provozovatel bufetu skončil, dle vyjádření starosty kvůli elektronické evidenci tržeb (EET).

Úřad zaplnili "mrtvolami". Upozornili tak na chvaletickou elektrárnu

/FOTOGALERIE/- Zaměstnanci krajského úřadu narazili včera cestou do práce na nečekanou překážku. Ve vestibulu bývalé reálky, kde úředníci sídlí, museli překračovat „mrtvoly" u kouřící makety chvaletické elektrárny. Konal se zde totiž společný happening spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice a hnutí Limity jsme my.

Skotský parlament bude hlasovat o referendu o nezávislosti

Skotský parlament dnes bude debatovat a hlasovat o výzvě k vypsání dalšího referenda o samostatnosti Skotska. První ministryně Nicola Sturgeonová usiluje o referendum kvůli chystanému vystoupení Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters je téměř jisté, že skotský parlament její návrh podpoří.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies