VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční stromek v květináči? Tady jsou rady, jak jej nezahubit

Olomouc - Živý jehličnan v květináči je starost, pokud má přežít. Přinášíme vám rady odborníků, jak mu u vás doma zajistit delší život než jen jedny Vánoce.

18.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Tomáš Lánský

Jana Faltýnková se rozhodla, že letos nebude na Štědrý den zdobit větvě, ale živý strom. Už si ho zamluvila u prodejce.

Nechce, aby její vánoční jehličnan sloužil pár dní a nakonec skončil vedle smetí u popelnic. Má ráda přírodu a plánuje, že se bude po Vánocích starat o stromek v květináči, aby dělal radost i za rok.

Podobně smýšlí stále více lidí. Podle odborníků však není jen tak udržet jehličnan v kontejneru v dobré kondici.

„Minulé Vánoce jsme zdobili větve ve váze. Bylo to hezké, ale nebylo to ono. Letos jsme se proto rozhodli, že zkusíme stromek v květináči," uvedla sympatická Olomoučanka.

„Smrček jsme si už zamluvili. Vím, že ho postupně musíme zvykat na teplotu, stejně tak po Vánocích, až ho budeme dávat zpátky na terasu. Tam bychom ho chtěli mít do dalších Vánoc. Uvidíme, jestli přežije," plánuje žena.

Zpět do lesa

Jiní zase chtějí stromek v květináči proto, aby ho na jaře vysadili doma na zahradu nebo zpět do lesa.

„Několik zákazníků se s tím svěřilo. Radím jim, jak stromek správně uchovat, aby neuhynul," uvedl Jiří Hrubý, který prodává vánoční stromky v centru Olomouce.

„Není to jen tak. Teploty jsou však vyšší, takže to letos nebude s aklimatizováním tak náročné," dodal.

Půda musí být pevná, udusaná

Zájem o stromky v květináči je velký.

„Zbyly poslední tři," reagoval v pondělí dopoledne prodejce Jiří Hrubý.

Smrků pichlavých měl letos přes šedesát. Za tři až šest stovek.

Podle Dagmar Harazinové z olomouckého zahradnictví by se lidé měli při pořizování stromku v kontejneru dívat nejen na to, jak je rostlý, ale také do květináče.

„Ideální by samozřejmě bylo, pokud by byl v kontejneru zasazený minimálně rok. Pokud je balovaný a rozsypává se, nemá zákazník jistotu, že přežije," upozornila na problém.

Vodítkem může být například z hlíny vyrůstá plevel nebo mech. Hlavně ale musí být pevná, udusaná.

„Špatné je, pokud je zem kyprá, vzdušná. Jako by ji právě někdo pokopal," radila, čemu se při nakupování věnovat.

Dostatečně velká nádoba

Aby vánoční stromek neživořil a nesesychal, musí růst v dostatečně velkém kontejneru.

„Stromek vysoký čtyřicet, padesát centimetrů vyžaduje kontejner o velikosti osmnáct, dvacet centimetrů. U některých prodejců to vůbec neodpovídá," uvedla zkušená zahradnice.

Majitel živého jehličnanu se musí postarat o to, aby dřevinu nepopletl a o Vánocích v ní nevyvolal dojem, že přišlo jaro. Proto musí stromek postupně zvykat na změnu teploty.

„Nechat ho nejprve v chladnu a aklimatizovat ho. Stejně tak po svátcích je potřeba zanést stromek do chladna, pokropit ho. Se zálivkou to není potřeba přehánět, stačí jednou za měsíc," doporučila.

Kdo si pořizuje stromek s tím, že ho trvale vysadí na zahradě, měl by se nad jeho budoucím životním prostorem zamyslet.

„Často se stává, že lidé vysadí stromek a po deseti letech zjistí, že jim zastiňuje půlku zahrádky nebo dům a nevědí si s ním rady. Měli bychom počítat s tím, že osmdesát centimetrů vysoký smrček vyroste," poznamenal zahrádkář a rostlinolékař Jaroslav Rod.

Jak se starat o stromek v květináči

Živý stromek v květináči má stejný cyklus jako stromy v přírodě, které mají přes zimu mízu v kořenech. Před tím, než jej dáme do obýváku, bychom měli stromek postupně aklimatizovat, aby při prudké změně teploty nemyslel, že přišlo jako.

1. Stromek v kontejneru pořídit nejlépe už dva týdny před Štědrým dnem. Pokud je před Vánocemi teplejší počasí, stačí kratší doba, než když je venku deset pod nulou.

2. Pokud mrzne, až praští, je dobré dát jehličnan nejprve do prostředí s teplotou kolem bodu mrazu.

3. Poté do místnosti, kde je o něco tepleji, aby byl přechod do dvaceti stupňů v bytě či domě byl co možná nejpozvolnější.

4. Před umístěním do obývacího pokoje, kde stráví několik dní, je dobré rostlinu orosit. Zálivka není zapotřebí.

5. Po Vánocích stromek přesadit do většího kontejneru. Do nádoby je dobré dát drenážní vrstvu štěrku, na ni vrstvu rašeliny,poté zeminu. Zálivka stačí jednou za měsíc. V zimě pozor na vlažnou vodu, aby stromek nezačal rašit a nezmrzl.

6. V létě volit stinné místo a častěji zalévat.

7. V případě výsadby do volné půdy na jaře volit dobu před rašením do středně těžkého hlinitého substrátu. Smrku se moc nebude dařit v lehké a suché půdě.

8. Před výsadbou myslet na prostor, který strom zaujme, až povyroste.

Autor: Daniela Tauberová

18.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
78 7

Chováš se jako svině, vzkázal Zeman Sobotkovi

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš
DOTYK.CZ
4

Babiš chce v Praze Muchovo muzeum. Není to priorita, oponuje Krnáčová

Premiér Sobotka vyzval prezidenta Macrona: Zvyšujte platy v České republice

V Bruselu se dnes dopoledne odehrála důležitá schůzka mezi francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a státy Visegrádské skupiny. Setkání navrhl už před dvoudenním summitem EU v Bruselu Emmanuel Macron a jak předpokládal, hlavním tématem měla být politika přerozdělování uprchlíků a odpor střední Evropy k povinným kvótám. Toto téma však nakonec zcela zapadlo. Maďarsko, Polsko, Slovensko a v neposlední řadě i Česko vyložily na stůl zcela jiné karty.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Třímetrový byt za 50 tisíc eur. Ceny pařížských nemovitostí letí raketově vzhůru

Honba Britů za životem v Evropské unii, která jim za dva roky zavře dveře, se neprojevuje jenom v mnohonásobném zvýšení žádostí o občanství v některé z unijních zemí. Britové začínají nakupovat nemovitosti a bohaté země EU z toho začínají profitovat. Francie v první řadě.

Drtí vás kuchyňský odpad? Zdrťte ho vy!

Kuchyňské drtiče odpadků se k nám dostávají jen pomalu. Zatímco v USA jsou prakticky nedílnou součástí kuchyně, v Čechách je má jen málokdo. Má to mnoho důvodů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies