Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse, podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

„Výkon akcionářských práv byl na ministerstvu průmyslu a obchodu, privatizační agenda v gesci ministerstva financí. Tato dvě ministerstva měla odpovědnost za to, jaká bude nakonec cena, kolem které se celý tento případ točí. Z toho je vidět, jaká byla závažnost role Fondu národního majetku: byli jsme výkonná složka procesu, administrátor. Žádná rozhodnutí ani doporučení jsme v tomto procesu nečinili," zdůraznil Kuta.

Znalecký posudek

Poukázal na to, že znalecký posudek na ocenění státního podílu v OKD si vyžádalo ministerstvo financí. „My jsme byli pověřeni, abychom to zprocesovali. Se znalcem Douchou jsem před zpracováním posudku v kontaktu určitě nebyl, v průběhu nebo po jeho dokončení jsme se setkali jednou nebo dvakrát a šlo spíše o zdvořilostní společenské setkání," popsal.

Obžaloba posudku vyčítá to, že neocenil celkovou hodnotu OKD, tedy včetně dceřiných firem. „Myslím si, že vláda určitě věděla, že předmětem ocenění podílu nejsou dceřiné společnosti. Veškeré tyto informace byly v materiálu, který předložili tehdejší ministři financí a obchodu Bohuslav Sobotka a Milan Urban," podotkl Kuta. Popřel vyjádření současného premiéra Sobotky (ČSSD), že tehdejší vláda se ohledně privatizace rozhodovala na základě znaleckého posudku. „Jsem přesvědčen o tom, že členové vlády neměli posudek vůbec k dispozici. Měli ten zmíněný materiál, který obsahuje všechny informace, které jsme v procesu privatizace posbírali," doplnil.

„O okolnostech zadání posudku nevím nic. Ministerstvo financí mělo jen formální roli, do obsahu posudků nezasahovalo a ani mu to nepříslušelo. Odpovídal za to Fond národního majetku, materiály jsme obdrželi z fondu, nebyli jsme zadavatelé posudků a neznali jsme jejich výsledek," shrnul svědek Fojtík. „Škurku i Kutu můžu charakterizovat jako odborníky v oblasti privatizace. Doufám, že nevěříte ve stav, že na tak vysokých postech seděli nějací troubové," dodal. Na dotaz Škurka upřesnil, že muži ale nebyli odborníky na oceňování, které mohl dělat pouze znalec.

Soudkyně Iva Fialová v závěru jednání uvedla, že osloví konzultanty z České národní banky a Burzy cenných papírů a na základě jejich názorů se rozhodne, zda v kauze nechá vypracovat revizní znalecký posudek. Označila to za velice pravděpodobnou možnost. Pokračování procesu proto odročila naneurčito.

Podle obžaloby vznikla státu při privatizaci OKD škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Znalec Doucha údajně hrubě zkreslil posudek, na jehož základě byl státní podíl v těžební firmě prodán. Bývalým místopředsedům Fondu národního majetku Kutovi a Škurkovi údajně muselo být jasné, že prodejní cena vychází z nesprávných závěrů. Všichni tři muži obvinění odmítají.