Bezpečné, s vysokou úrovní zdravotní péče a nízkými cenami spotřebního zboží. Takové má Brno přednosti podle žebříčku prestižního serveru Numbeo. Ten každého půl roku sestavuje seznam, v němž města hodnotí podle kvality života. Brno se při posledním hodnocení umístilo na čtyřicátém místě. Mezi evropskými městy je nyní dvanácté.

Brno bodovalo zejména úrovní zdravotní péče, bezpečností a oblastí dopravy, kde se vedle dalších sto čtyřiceti měst umístilo na patnácté pozici. „Brno vyniká městskou hromadnou dopravou, integrovaným dopravným systémem a jejich provázaností, zejména co se týče hustoty sítě a četnosti spojů," pochválil ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

server Numbeo
- každého půl roku vydává žebříček měst seřazených podle kvality života
- výsledky vychází z online průzkumů
- citují je třeba i New York Times, nebo magazín Forbes

Brňané podle výsledků hodnocení žijí také ve městě s vysokou úrovní zdravotní péče. Tady Brno skončilo v první dvacítce.

Lidé se ve městě cítí i bezpečně. V oblasti bezpečnosti má Brno v seznamu pětadvacátou pozici. „Oproti řadě jiných evropských měst má Brno výhodu, že zde nejsou velké chudinské čtvrti s kriminálními gangy a nechvalně známý Bronx se postupně zmenšuje. Je tady také poměrně velké pokrytí území města hlídkami policie a strážníků. Důležitá je i celková rostoucí úroveň města a struktura jeho populace. Třeba informatici nejsou typ lidí, který by páchal pouliční kriminalitu," zhodnotil bezpečnostní analytik Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity.

Dobré hodnocení mělo město také v oblasti spotřebních cen. Rozdíl mezi Brnem a Prahou je v tomto ohledu šest příček. Brno je levnější. „Úrovni cen nahrává i fakt, že Praha je turistickým centrem. Ceny se ale postupně vyrovnávají. Jiné je to v oblasti cen nemovitostí, kde je Praha stále výrazně dražší," uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Za posledního půl roku si Brno v seznamu polepšilo o šest příček. Server kvalitu života hodnotí dle osmi kritérií, úrovně zdravotní péče, bezpečnosti, spotřební ceny, ceny nemovitostí v poměru ke mzdám, času stráveného dopravou po městě, klimatu a míry znečištění ovzduší.

Díky vysokým školám Brno přitahuje i zahraniční studenty. „Líbí se mi, že je stále velkoměstem, kde se dá sehnat dobrá práce, a nabízí spoustu možností, jak trávit volný čas. Zároveň není přeplněnou metropolí, jako Praha," pochválila třeba studentka z Arménie Lusine Gevorgyan.