„Ministerstvo vyhlašuje mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na kontrolu alkoholických nápojů podávaných v provozovnách společného stravování, které spadají do dozorové kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví," uvedl Sršeň. Kontrola se zaměří na původ alkoholických nápojů.

Ministerstvo má pravomoci ke kontrole pouze v provozovnách veřejného stravování, nemůže nařídit kontrolu alkoholu v obchodech a ve stáncích na tržištích. Tam už o víkendu začala s kontrolami Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která spadá pod ministerstvo zemědělství, první výsledky by měly být známy nejdříve ve středu.

„V případě, že bude zjištěno jakékoliv pochybení, nebo bude zaznamenána nespolupráce ze strany provozovatele, podněty budou předány policii nebo orgánům celní správy k dalšímu šetření," uvedl Sršeň.

Pozornost se podle ministerského pokynu má zaměřit na výčepy, na provozovny, kde se nabízí rozlévaný alkohol, a na provozovny, kde již dříve byly zjištěny problémy. „Vždy je nutné vycházet z konkrétních znalostí a zkušeností v daném regionu," uvedlo v pokynu ministerstvo.

Přímo na policii

Pokud hygienici odhalí nesrovnalosti v dokumentaci o původu alkoholu, předají informace přímo orgánům policie nebo celní správy. Ministerstvo zdravotnictví do procesu vstupovat nebude, od hygieniků průběžné informace sbírat nebude, uvedl mluvčí. Jak dlouho kontroly potrvají a kolik provozoven hygiena zkontroluje, nelze podle něj zatím odhadnout.

První případy otrav se objevily minulý týden. Těžkou otravu osmi lidí vyšetřují kriminalisté na severu Moravy, tři lidé už zemřeli. O víkendu se další případy objevily i na jihu Moravy. Dva lidé tam bojují v nemocnici o život. Poslední případ je hlášen z Příbramska, kde oslepl 65letý muž.

První výsledky kontrol lihovin by mohly být ve středu

V souvislosti s aktuální vlnou otrav metylalkoholem bylo v Česku od víkendu odebráno několik vzorků lihovin, sdělil dnes mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. První výsledky by podle něj měly být známy nejdříve ve středu. Česko v uplynulých dnech zasáhla řada případů otravy metanolem. Tři lidé zemřeli na severní Moravě a další jsou v nemocnici. Další případy jsou na jihu Moravy či na Příbramsku.

„Ministerstvo zemědělství považuje situaci za velmi vážnou, proto v současné době probíhají mimořádné kontroly," řekl Žáček. Jen během víkendu bylo podle něj odebráno několik vzorků lihovin ve vytipovaných rizikových prodejnách a prodejních místech. „Intenzivní kontroly budou probíhat i nadále," dodal.

Na Moravě je podle posledních informací v nemocnicích šest otrávených lidí. Jejich stav je většinou velmi vážný. Poškození bojují o život a většině hrozí trvalé následky, včetně poškození zraku.

Podle představitelů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) by stát měl proti černému trhu s lihovinami razantněji zasáhnout. Unie odhaduje, že nelegálního původu je zhruba pětina všech v tuzemsku vypitých lihovin. Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka by například pomohlo zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii či trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

„Stát by měl přitvrdit v regulaci segmentu výroby lihovin, ale důsledněji vymáhat i dodržování stávajících právních norem. Legislativa však v některých případech naopak zcela nepochopitelně vytváří pro černý trh příznivější podmínky," uvedl.