Porušování povinnosti při správě cizího majetku, poškozování cizích práv, poškození a zneužití záznamu na nosiči informací a zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho všeho se měli podle zástupců Svazu pacientů ČR dopustit někteří zaměstnanci Státního ústavu pro kontrolu léčiv v čele s ředitelem Martinem Benešem.

Zástupcům pacientů se nelíbí sběr dat z lékáren o výdejích léků na lékařské recepty, aniž by o tom pacienti věděli. Děje se tak prostřednictvím centrálního úložiště elektronických receptů. Ještě před pár měsíci přitom prezident Svazu pacientů Luboš Olejár vyjádřil řediteli Benešovi podporu. Později ji však odvolal s tím, že je SÚKL oklamal.

Sběr dat pokračuje

„SÚKL nedokázal garantovat zákonnost svého postupu. Rozhodujícím faktorem pro podání trestního oznámení bylo zjištění, že SÚKL nadále pokračuje s nezákonným sběrem dat z lékáren, aniž by vyčkal konečného vypořádání kontrolní zprávy Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten už dřív oznámil, že sběr dat není v souladu se zákonem,“ prohlásil mluvčí svazu pro oblast IT Luděk Čermák.

Proti centrálnímu úložišti dlouhodobě protestuje také Česká lékárnická komora. I proto se do systému zatím zapojila pouhá polovina lékáren, přestože jim to ukládá zákon.