„Budou-li vedra pokračovat a teploty ještě stoupat, lze očekávat samozřejmě další nárůst výjezdové činnosti. Trpí zejména kardiaci, starší lidé. Ohroženy jsou rovněž děti. Nárůst událostí může ze zkušeností minulých let dosáhnout i 15 až 20 procent," uvedl Humpl. Podle záchranářů je nutné především dodržovat pitný režim, chránit se před přímým sluncem a zvážit pohyb venku v hodinách s největším slunečním žárem.

Kvůli vedru začaly přijímat opatření už i firmy. „S ohledem na zvyšující se venkovní teploty přes 30 stupňů ve stínu Třinecké železárny zvýší množství ochranných nápojů, na které mají zaměstnanci nárok celoročně. Běžně jde o 0,9 až 1,8 litru minerálky, ochucených slazených nápojů nebo nealkoholického piva, v horku je to o 0,7 litru více a nárok pak získávají všichni zaměstnanci," řekla dnes mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková. Dodala, že pracovníci hutních provozů i válcoven mohou také častěji odpočívat v klimatizovaných prostorech, které jsou pro ně zajištěny. „A na některých místech jsou ochlazováni i vodní mlhou, například na kontidrátové trati," uvedla Jurásková.

Častější přestávky

Podobná je situace také ve společnosti ArcelorMittal Ostrava, kde zaměstnanci v provozech s vysokými teplotami mají nastaven režim častějších přestávek, které mohou trávit v klimatizovaném prostoru. „Některé náročné činnosti mohou být omezeny, zaměstnanci vykonávají pouze nejnutnější aktivity související s technologií, údržbou a opravami zařízení, mají možnost vyměňovat si propocený pracovní oděv i několikrát za směnu," uvedla mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková. Zaměstnanci podle ní mají rovněž k dispozici nápoje podporující ochranu imunity, které by tělu měly dodat potřebné minerály a látky, které lidé ztrácejí při práci v horkých provozech. „Dále se zaměstnancům distribuují minerálky a v extrémně horkých provozech, jako jsou například vysoké pece, i nealkoholické pivo. Například na vysokých pecích při odpichu teplota dosahuje až 70 stupňů. Zaměstnanci vypijí za směnu i více než tři litry tekutiny na osobu. Spotřeba nápojů se v teplých dnech zvyšuje v průměru přibližně o 40 procent," uvedla mluvčí.

Kvůli vedrům se v krajském městě kropí i rozpálené chodníky a silnice. Centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz už ve čtvrtek vyslal do ulic stroje, které zvlhčují vzduch, snižují prašnost a ochlazují komunikace. „Touto aktivitou vycházíme vstříc obyvatelům a návštěvníkům centra Ostravy, aby byl v těchto horkých dnech jejich pobyt ve městě příjemnější. Opatření bude platit po celou dobu tropického počasí. Ke kropení využíváme výhradně užitkovou vodu," uvedl místostarosta Dalibor Mouka. Na Masarykově náměstí se pak prostřednictvím vodotrysku pouští vodní mlha. Ke zchlazení chodníků se denně použije až 12.000 litrů vody.