Zvýšení hladin řek v hradeckém kraji způsobilo oteplení, vítr a také silné srážky, kdy například v Krkonoších v noci na dnešek spadlo průměrně 20 až 25 litrů vody na metr čtvereční. Na Labi v profilu Vestřev a na Metuji v Krčíně platil třetí povodňový stupeň. Kvůli zvýšenému odtoku z labské přehrady Les Království dopoledne platil třetí stupeň i v Brodu.

Přečtěte si: Výbuch v muniční továrně u Poličky. Hasiči museli ustoupit

Předpověď počasí pro následující hodiny je příznivá. "Srážky budou ustávat, ze čtvrtka na pátek dojde k výraznému ochlazení, na horách bude i mrznout," uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Ve středních a dolních částech povodí se podle něj dají ještě čekat pozvolné vzestupy průtoků. Průtoky v povodí horního Labe mohou kolísat.

Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti se vzestupem hladin vodních toků čistili propustky u obce Bukovice a ve Dvoře Králové nad Labem směrem na Kocbeře, uvolňovali také zaseknuté stavidlo v Holovousích.

Vodohospodáři ve středu večer a v noci na dnešek v reakci na sílící přítok zvedli postupně odtok z přehrady Les Království z 25 na 85 metrů krychlových za vteřinu. Dnes odtok postupně snížili na 50 metrů krychlových za vteřinu. "Aktuální hladina na vodním díle Les Království je 70 centimetrů pod zimní zásobní hladinou," uvedl Petr.

Čtěte také: V Poličských strojírnách vybuchla trhavina. Tři lidé jsou v kritickém stavu