"V úseku dolního Labe vznikne šest přístavišť pro menší lodě a výletní parníky. Do provozu budou uvedena již od začátku příští plavební sezóny a měla by napomoci dalšímu zvýšení turistického zájmu o tuto oblast," tvrdí Jan Skalický pověřený řízením ŘVC. Vedle toho je ale nutné udělat také něco pro bezpečnost. To je velice důležité v souvislosti se zkušenostmi z nedávných povodní a při varování meteorologů, že jejich výskyt může být v dohledné době poměrně častým jevem.

Půjde o výstavbu vysokovodních daleb (ocelové konstrukce k vyvazování lodí) pro policejní čluny a složky integrovaného záchranného systému. Dalby budou u Nymburka a Kostomlátek, další vzniknou i na Vltavě u Veslařského ostrova v Praze.

"Poříční policie tak nebude muset v případě povodní řešit bezpečnost svou a svých lodí, ale bude se moci plně věnovat svému poslání. Investice ŘVC do ochranných přístavů a vysokovodních daleb v uplynulých letech se osvědčily. Připomeňme, že zatímco v roce 2002 se při povodních odchytávaly, ale i řízeně potápěly různé lodě, letos v červnu nedošlo k žádnému podobnému incidentu," připomíná Skalický.