Na prvním stupni povodňové aktivity zůstává Flájský potok v Českém Jiřetíně. Vyplývá to z webu Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ).

V Ústí přesáhlo Labe hranici 530 centimetrů, při které se vyhlašuje stupeň pohotovosti, dnes v deset hodin, ve třináct hodin byla hladina na 550 centimetrech. V Děčíně byla hladina Labe v 12:50 ve výšce 492 centimetrů, tedy dva centimetry nad hranicí, kdy se vyhlašuje stupeň pohotovosti.

Podle modelové předpovědi vodního stavu by měla řeka na obou měřicích stanicích dosáhnout i třetího stupně povodňové aktivity, ve čtvrtek ráno by podle odhadu Povodí Labe mohla v Ústí dosáhnout 610 centimetrů. Podle mluvčího ústeckého magistrátu Karla Rouče by za této situace neměly být vodou zasaženy objekty obyvatel a velká voda pravděpodobně neovlivní ani fungování dopravy ve městě. V Děčíně by Labe mělo být ve čtvrtek dopoledne na 570 centimetrech.

Záplavy zatím uzavřely čtyři úseky silnic

„Další vývoj na Labi v Ústeckém kraji se bude zejména odvíjet od naplnění prognózy srážek v povodí Labe. K tomu budou dobíhat na dolní Labe zvýšené průtoky středního a horního Labe," uvedl ředitel závodu Dolní Labe v Povodí Labe Jindřich Zídek. Pokud se naplní prognóza, lze podle něj připustit dosažení kulminace Labe v Ústeckém kraji ve čtvrtek, eventuálně v pátek.

V úterý večer stoupla i hladina Flájského potoka, ve 13:30 byla v Českém Jiřetíně ve výšce 82 centimetrů, tedy sedm centimetrů pod hranicí druhého povodňového stupně. V noci se opět začal zvedat Jílovský potok, dnes jeho hladina zatím klesá.

Do normálu se v úterý večer dostala ze stupně bdělosti Mandava ve Varnsdorfu. Klesá i Kamenice ve Hřensku či Ploučnice v Benešově nad Ploučnicí, mírně klesla i hladina Bíliny v Trmicích.

Záplavy zatím v Ústeckém kraji uzavřely čtyři úseky silnic. Motoristé neprojedou po Labském nábřeží v Děčíně a místní komunikaci mezi děčínským Dolním a Prostředním Žlebem. V Děčíně u Parolodi se už v úterý začaly stavět protipovodňové zábrany. „Toto opatření je preventivní. Pokud by hladina více stoupla, nebylo by možné stěnu postavit," uvedla na webu města jeho mluvčí Markéta Lakomá. Na Litoměřicku velká voda zavřela Litoměřickou ulici v Křešicích, kde se v noci na dnešek také stavěly protipovodňové stě­ny.