„V okamžiku nástupu na ministerstvo jsem zjistil, že problematika HIV je podceňována a že byly osekány veškeré výdaje ministerstva na tento program. Celkem se vynakládaly tři miliony korun ročně. Snažíme se tuto částku navyšovat, letos to bylo 11 milionů, příští rok je vyčleněno 19 milionů. Díky těmto dotacím se za poslední rok podařilo zřídit šest nových poraden a zvýšit jejich počet z 23 na 29, jde o Brno, Ostravu, Olomouc, Pardubice, Klatovy a Tábor. Budeme pokračovat i příští rok, kdy je naším cílem, aby vzniklo minimálně šest dalších poraden," vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Peníze půjdou i na osvětu, které je třeba zejména na školách. Šetření Státního zdravotního ústavu, které proběhlo v 7. až 9. třídách a na středních školách ukázalo, že například třetina dotázaných měla za to, že před nákazou je ochrání hormonální antikoncepce, polovina žáků se domnívala, že nakazit se mohou ze záchodového prkénka. Další průzkumy informují o tom, že celá šestina mladých lidí v ČR si myslí, že infekce je plně léčitelná a u poloviny české populace stále převládají mýty a předsudky.

Za letošní rok lékaři v ČR evidovali do začátku října 185 nově nakažených. Od počátku sledování za třicet let bylo zaznamenáno 2539 infikovaných. Nemoc AIDS se rozvinula u 445 pacientů a 232 jich již zemřelo. Díky novým lékům nakažení dnes žijí déle a jejich život je kvalitnější. „Výdaje VZP za léčbu pacientů s HIV stouply za posledních pět let o více než 100 milionů korun, což je 70 procentní nárůst. Počet klientů s touto nemocí se za stejnou dobu zvýšil o 27 procent," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Důvodem, proč náklady rostou rychleji než počty nemocných je, že pacientům jsou dostupné účinnější léky, které jsou ovšem dražší.

Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum nerizikovým chováním. Každý, kdo má obavy, zda se infekcí nenakazil, si může nechat udělat vyšetření. Protilátky proti HIV se však vytvářejí zpravidla po dvou až třech týdnech po nákaze, takže pokud má být výsledek testu skutečně spolehlivý, musí uplynout dva až tři měsíce od rizikového chování. O test je možné požádat ošetřujícího lékaře, proveden může být i v AIDS poradně nebo zdravotním ústavu. Vyšetření si ročně v ČR vyžádá kolem 15 tisíc lidí. Právě takto se přijde zhruba na polovinu nově zjištěných případů. Druhým nejčastějším způsobem, jakým se HIV pozitivita zjistí je, že prohlídku doporučí lékař, který má podezření, že by se mohlo jednat o HIV infekci. Takovýchto vyšetření se provede kolem sta tisíc ročně. Vysoké je bohužel procento těch, kteří přicházejí, až když se u nich rozvine AIDS.

Testy na HIV si v ČR nechávají dělat hlavně muži s homosexuální orientací, zatímco heterosexuálové s rizikovým chováním je opomíjejí. Homosexuální muži o riziku dobře vědí, a proto se podle odborníků dávají testovat i opakovaně. Loni bylo mezi novými případy 186 mužů, z nichž přes 70 procent byli homosexuálové, a 22 žen. Většinový podíl mužů mezi nově diagnostikovanými stále narůstá. Zatímco před dvaceti lety tvořili 65 procent nově nakažených a před deseti lety necelých 78 procent, letos už je to přes 92 procent. I přes vyšší nárůst případů onemocnění v posledních letech se ČR stále řadí k evropským zemím s nízkým výskytem. Do roku 2012 jsme přitom patřili mezi státy s výskytem nejnižším.

HIV

Zástupce ředitele Domu světla Július Szabó: Zanedbání prevence? Strmý nárůst nakažených

V Česku se HIV přenáší ve většině případů sexuální cestou. Z letošního počtu nově zjištěných HIV pozitivních se 76 procent nakazilo homosexuálním či bisexuálním způsobem přenosu, za 16 procenty stál heterosexuální styk a u většiny zbylých případů nebyl způsob přenosu jasný; pouze dva lidé se nakazili při injekčním užívání drog. V podílu homosexuálního a bisexuálního přenosu se tak v Evropě dostáváme na první místa. V Praze lidem s HIV a AIDS pomáhají pracovníci Domu světla. Jedním z nich je Július Szabó, zástupce ředitele, který začínal jako dobrovolník. Nyní je i členem týmu AIDS poradny a podílí se na bezplatném testováni. Od pořízení mobilní poradny – sanitky, je také součástí týmu, který se sanitkou vyjíždí do terénu.

Jak dlouho pomáhá nakaženým Dům světla?
Česká společnost AIDS pomoc byla založena již v roce 1990, neformálně fungovala dokonce v roce 1989. Dům světla vznikl o deset let později, pomáháme tedy více než 15 let. Jde o multifunkční dům. Provozujeme zde poradnu zaměřující se na prevenci HIV a AIDS, máme bezplatnou non stop telefonní linku. Provádíme také zdarma anonymní testování na HIV. V dalších poschodích je azylový dům a ubytovna pro HIV pozitivní v nouzi. V půdní vestavbě je přednáškový sál, kde naši lektoři pořádají besedy pro školy.

Změnili se v posledních letech lidé, kteří vás navštěvují?
Ti, kteří se přicházejí nechat testovat, se příliš nemění. Mezi testovanými v naší poradně je přibližně o třetinu více mužů. Nedá se ale říci, že by ženy přestávaly chodit a muži chodili více. Nejvíce otestovaných u nás jsou lidé ve věku 25 let a více.

Minulý týden probíhala po celé republice bezplatná vyšetření na HIV. Jak velký zájem jste zaznamenali?
Přesáhl naše očekávání. V Domě světla jsme udělali test 225 zájemcům. Dalších 331 osob navštívilo naši mobilní poradnu – sanitku. Dalších přibližně 60 klientů prošlo našimi poradnami v Ostravě.

V posledních letech se o HIV a AIDS nemluvilo tak často, jako před 20 lety. Byl přiškrcen i tok financí do této oblasti. Dotklo se to vašeho zařízení?
Naše organizace dlouhodobě upozorňuje na obrovský nedostatek financí zejména v oblasti prevence. Tomuto nyní přisuzujeme fakt, že počty HIV pozitivních začaly v posledních letech strmě stoupat.

Myslíte si, že se během posledních desetiletí změnil přístup veřejnosti k tomuto onemocnění?
Lidé se bojí podat HIV pozitivnímu ruku nebo mají strach, že se třeba o něco píchnou v autobuse. Nemají ale problém mít nechráněný styk se třemi neznámými partnery za týden. Na tom se bohužel nic nemění.

ZDENA KOLÁŘOVÁ