Zatím má jen dvacet centimetrů a nikdo by do něj neřekl, že z něj jednou bude jedna z nejobávanějších šelem na světě. Několik dní po narození je stále velmi zranitelné. Mládě lední medvědice Cory, které se v pátek narodilo v brněnské zoologické zahradě.

Nikdo ho zatím neviděl, protože medvědice je ve speciálním tmavém brlohu, kde má absolutní klid. Narození medvíděte tak ošetřovatelům prozradily ruchové mikrofony.

„Na infrakameře umístěné v blízkosti medvědice zatím vidět není. Slyšíme jen zvuky podobné kníkání, které vydává narozené medvídě,“ řekl mluvčí zoo Pavel Hrazdíra.

Ošetřovatelé nyní s napětím očekávají, zda se o něj matka začne starat. Minulé dva pokusy nezvládla a mláďata odmítla. Ta nakonec zahynula.

Na třetí porod se ošetřovatelé pečlivě připravili. „V říjnu byli v berlínské zoo, kde úspěšně odchovali jiné mládě. Matce ho odebrali poté, co podle zvuků poznali, že se o něj nestará,“ prohlásil Hrazdíra a dodal, že pokud by podobné nespokojené zvuky vydávalo i brněnské mládě, tak samici uspí a medvídě přenesou do inkubátoru.

Úspěšnost umělého odchovu je celosvětově velmi nízká. Narozené mládě má velmi špatnou imunitu, kterou musí posilovat tučným mateřským mlékem. Samice navíc v zajetí ztrácí mateřské pudy.